Volvo S60 Sport

Da li ste ikada u životu seli i potpuno nov auto i odvezli ga svojoj kući? Ja nisam nikada sve dok nisam dobio ključeve Volvoa S60. Ljudi iz salona upravo su skinuli najlone sa sedišta, Volvo kartonski štitnici još uvek su bili na patosu a na displeju ponosno je sijalo 000000,9 km.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2002.

16:13

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Ja nisam morao da platim niti jedan evro od 28 900 potrebnih da bi se nečije ime našlo u dotičnoj saobraćajnoj. Za svaki slučaj pogledao sam šta tamo piše - nije pisalo moje ime već Grand Motors, što je sasvim fer. Dali su mi ključeve i poželeli srećan put.

Cena od 28 900 evra ključni je razlog za predstavljanje Volvoa S60 u ovom trenutku jer se jedan premium model cenom opasno približio Hondi Accord 2,2 CTDi (generacija 2004.) koja košta 26 600 evra a kod nas važi za Best Buy.

Volvo S60 Sport sa 2.4 dizel motorom (126KS) po ovim uslovima moćiće da se naruči do kraja novembra 2008. godine.
Dužina, širina, visina (mm) 4638, 1823, 1436;
Mislim da je adekvatno dovesti ova dva auta u vezu jer novi Accord dizel sa vrhunskim paketom opreme još uvek nije dostupan kod nas a potpuno novi Volvo S60 će se najverovatnije pojaviti tek krajem 2009. godine.

Volvo S60 na tržištu je skoro DEVET godina. Ovog septembra je krenuo u treći razred osnovne škole.

Uprkos svojim godinama auto i dalje izgleda vrlo elegantno i prefinjeno. Ne odlikuju ga agresivne, prenaglašene linije i ispupčenja po karoseriji kakve su karakteristične za modele najnovije generacije drugih proizvođača, što i jeste recept za dizajn koji neće lako izaći iz mode. Auto nije previše upadljiv dok ide niz glavnu ulicu a mnogi ne znaju da S60 mnogo toga da nudi svom vlasniku.
Model kao na fotografijama sa motorom 2400 ccm / 136 kw / 185KS košta 38 950 evra
Volvo je sa modelima S80 i S60, posle dugogodišnjeg stilskog lutanja, pronašao recept za povezivanje sa klasičnim modelima serije 200 koji su od njegovog imena napravili sinonime za kvalitet i sigurnost. Najkarakterističnija veza sa starim modelima su izražena proširenja ispod donje linije stakala koje se prostiru dužinom čitavog vozila.

Tokom svog postojanja S60 serija doživela je dve ture podmlađivanja u kojima su osim zatezanja najopuštenijih crta izvedena i mnoga tehnička unapređenja. Najnovija restilizacija kakvu vam predstavljamo donela je nove svetlosne grupe, novu prednju masku i veći prednji spojler, nove aluminijumske felne...
Sve te informacije motale su mi se po glavi dok sam sa ključem u ruci koračao prema autu ali potpuno su mi bile nevažne. Sve što sam želeo u tim trenucima je da se udobno smestim u kožnu fotelju i započnem vožnju.

Na ključu se nalaze komande za otključavanje i zaključavanje, otvaranje poklopca prtljažnika i aktiviranje spoljašnjeg i unutrašnjeg osvetljenja koje će vam u mraku olakšati prilaz i odlazak od vozila. Kada aktivirate tu funkciju upaliće se i lampice smeštene u spoljašnjim retovizorima kako slučajno ne biste ugazili u baricu pre nego što uđete u kola.

Svi dugmići na ključu različitih su oblika što olakšava korišćenje jer ne morate svaki put gledati koje dugme treba da pritisnete.
U unutrašnjosti se najviše oseća klasna razlika između pripadnika premijum i grupe svakodnevnih automobila. S60 Sport izdanje krcato je opremom, zanimljivim detaljima i kvalitetim materijalima.

Sedišta, po kojima je Volvo već decenijama poznat, presvučena su tamnom kožom i protkana su narandžastim koncem. Narandžasti detalji ponavljaju se na nekoliko mesta u enterijeru.
Mnogo važnije na sedištima od opcija podešavanja u svim pravcima i mogućnošću grejanja, meni je bila površina ponuđena za sedenje.

Možda niste razmišljali o tome ali većina proizvođača nudi nam sedišta čiji su delovi za sedenje i nasloni malih dimenzija, sve to u cilju smanjenja troškova izrade. Najviše štede japanski proizvođači a ni FIAT nije do skoro bio mnogo velikodušniji.
Kratak leđni deo sedišta meni ne predstavlja neki veliki problem ali ako je sedalni deo kratak to mi već smeta.

Kako sam viši od proseka, ne mogu udobno da se namestim. Veći deo butina ostaje mi van sedišta, bez oslonca, tako da se kompletna težina gornjeg dela tela fokusira na zadnjicu, što jako zamara tokom vožnje. Ako bih sedište po visini podesio do maksimuma udarao bih glavom u nebo, a ako bih sedište pomerio do kraja u nazad, volan bi mi bio predaleko, kao i ručica menjača.
Iako siluetu auta karakteriše vrlo strma linija zadnjeg dela ta činjenica nije negativno uticala na prostor za glave putnika na zadnjem delu. Mesta za noge putnika na klupi takođe ima dovoljno.

Volvo se otvorio za sedišta tako da vrlo lako možete satima voziti bez preranog stvaranja umora.
Upravljač je podesiv u dve ose i obložen je sa dve različite vrste kože i na njemu se nalaze kontrole tempomata i audio uređaja.
Držaè za èaše skriven je u centralnom grebenu. Na tom mestu uz doplatu može se naæi telefon.
Audio sistem može primiti do 6 diskova ali reprodukovaće samo audio format. Postoji ulaz za kačenje prenosnog MP3 uređaja. Zahvaljujući Dolby Pro Logic Surround II sistemu visok kvalitet zvuka koji dolazi sa 11 zvučnika ostavio me je bez teksta. Zvuci dolaze sa svih strana a utisak dodatno pojačava centralni zvučnik.
Instrumenti su postavljeni na tamnoj podlozi i vrlo diskretno osvetljeni. Oko instrumenata postavljeni su aluminijumski prsteni koji su dodatno osvetljeni tako da stvaraju utisak dnevnog svetla iako vozite po mrklom mraku.
Ispod poda prtljažnika smešten je akumulator.
Za bezbednu vožnju u uslovima mrklog mraka brinu se i Bi Xenonski farovi. Ako ne znate šta to tačno znači, sigurno ste ih primetili u saobraćaju – to su ona skoro ljubičasta svetla na skupim, novim kolima koja vas manje zaslepljuju od klasičnih automobila koji vam idu u susret. Ukoliko se takav auto nađe na putu iza vas primetićete da njegova svetla obasjavaju put pred vama bolje od vaših farova bez obzira na njegovu poziciju.

Svetla su samo početak Volvoove brige o vozaču i putnicima. Ispod haube nalaze se crne kutijice u kojima su kompjuteri za brigu o kočionom sistemu koji će u zavisnosti od konkretne situacije na asfaltu organizovati kočione diskove i snagu koja dolazi sa pogonskih točkova tako da najefikasnije moguće zaustavite auto ili izbegnete prepreku, zatim kažete “Uff, za malo!” i nastavite vožnju.
Vazdušni jastuci i zavese nalaze se svugde oko putnika.

Ako se ikada nađete u bilo kom Volvou bacite pogled preko ramena kroz bočno staklo i pokušajte da shvatite koliko je najdalja ivica vrata daleko od vas – mislim da je na S60 ta tačka udaljena oko 35 cm od putnika. Zahvaljujući takvoj ušuškanosti u utrobi auta osećaćete se vrlo vrlo sigurno i opušteno. Taj prostor u vratima nije prazan već je pun elemenata koje čine sistem osiguranja putnika prilikom bočnih sudara (SIPS).
Kada se u Švedskoj dogodi neka ozbiljna saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo vozilo marke Volvo, kompanija će poslati ekipu da ispita slučaj, pregleda vozilo kako bi iskustva iz života mogla da se prenesu na nove modele i poveća bezbednost putnika.

Da ovo nije samo način Volvoovog izbegavanja kreš testova govori najsavremeniji centar za ispitivanje Volvo vozila u kojem je moguće sudarati, prevrtati laserski navođena vozila pod svim mogućim uglovima.
Sport model sa slabijim motorom koji košta 28 900 evra nema zadnji spojler, nema elektro podesivo vozaèevo sedište, ima slabiji audio ureðaj i 17. inène felne
Volim da putujem. Bilo koji oblik transporta mi je OK (osim autobusa). Putovanje avionom mi je najuzbudljivije, zapravo poletanje - ostatak putovanja je uglavnom meškoljenje po uzanom sedištu i pitanje kakvo li će biti sletanje.

Oštar start Volvoom S60 sa 2.4l motorom snage 185 KS iz mesta najbliže je što me je jedna standardna limuzina približila osećaju poletanja polupraznim Boingom 737.

Slično kao i sa avionom, deo sekunde po pokretanju auta ne dešava se ništa spektakularno ali onda se naglo aktivira turbina, čuje se duboko brundanje petocilindarskog motora i svi koji se nalaze u kolima ostaju zalepljeni za svoje sedište. Identična pojava dešava se kroz čitav spektar stepeni prenosa (6), točkovi jednostavno kopaju asfalt pod sobom.
Pogled na aluminijumske aplikacije u enterijeru i na ventilacioni otvor u B stubu namenjen putnicima u zadnjem delu auta
Tvrdo podešeno oslanjanje i čvrsta karoserija predefinišu ovaj auto za sportsku vožnju.

Modeli koji su proizvedeni posle 2005. godine imaju 25% čvršću karoseriju i 24% čvršće oslanjanje od starijih modela. Upravljanje je vrlo precizno tako da sam auto mogao provesti tačno tamo kuda sam naumio. Oštra vožnja planiskim putevima može da podseti na neku reli video igru koju igrate dok sedite kod kuće u fotelji - jako je udobno, prilično tiho, nije puno zahtevno. Možda je ta izolovanost od dešavanja pod točkovima jedini element koji bi mogao da zasmeta pravim sportskim vozačima, ali to je ipak Volvo i nije mu to svrha.
Potrošnja goriva: u gradu 8,0l; Ibarska magistrala 4,5l; prosek testa 6,5l
Test vozilo na sebi ima gume ekstremno niskog profila 235/40/18 zbog čega je vožnja po gradskim ulicama neudobnija nego što je u autu koji ima standardne gume od 17” .

Sa niskoprofilnim gumama auto je jako udoban na autoputu i na regionalnim putevima a stabilnost u vožnji se povećava baš zbog sportskih dimenzija guma.
Automobili marke Volvo od uvek su bili roba namenjena doktorima, advokatima i raznim menadžerima za sigurno i brzo prevaljivanje velikih rastojanja. Često mogu na raznim poljima da stanu rame uz rame sa Mercedesima i BMW-ima sa tom razlikom da vlasnik Volvoa ne kupuje auto da bi se vozio i imresionirao po gradu već da završio posao.

Nema puno smisla tražiti zamerke na automobilima ove vrste, posebno ne na autu koji je je na tržištu skoro devet godina i koji je konstantno unapređivan. Možete reći da vam je S60 skup ili da vam se ne sviđa nešto na njemu, ali kvalitet i način na koji je auto izrađen, lakoća kojom se vozi u svim uslovima retko su dostižni. Možda da zakažete probnu vožnju i da se sami uverite?
Kako se životni vek ovog modela bliži kraju, pročitajte tekst o Volvou S80, verovatno će novi S60 izgledati slično njemu i biti opremljen sličnim sistemima.

Upoznajte se sa svim tehničkim detaljima i cenovnikom Volvoa S60

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: