Nova zvezda na automobilskom nebu: FCA + PSA = Stellantis

Proces spajanja dva automobilska giganta - FCA i PSA , se nastavlja pošto su ove kompanije najavile da će se nova zajednička alijansa zvati Stellantis.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2020.

08:45

Nova zvezda na automobilskom nebu: FCA + PSA = Stellantis

Automobilske grupacije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i PSA najavile su planove o spajanju u odnosu 50:50% još krajem 2019. godine, a sada je načinjen korak dalje ka ovom cilju.

Kako je saopšteno, nova grupacija koja će nastati udruživanjem FCA i PSA zvaće se Stellantis.

Kompanije su objasnile da novo ime potiče od latinske reči "stello" što otprilike znači "obasjani svetlošću zvezda".

FCA i PSA u zajedničkom saopštenju navode da se ovim udruživanjem "stvara jedan od lidera u novoj eri mobilnosti, a istovremeno čuvaju sve izuzetne vrednosti i posebnosti njegovih sastavnih delova".
Dve kompanije su saopštile da je potraga za imenom započela ubrzo nakon što je spajanje najavljeno krajem prošle godine i da će se ono koristiti isključivo na nivou nove grupacije za opis korporativnog brenda.

Kako se dodaje, u budućnosti će biti predstavljen i Stellantis logo, a ovom prilikom nisu otkriveni novi detalji o samom procesu spajanja. Ipak, očekuje se da će postupak udruživanja biti okončan u prvom tromesečju 2021.

Podsećamo, FCA i PSA su 18. decembra 2019. zvanično objavili informaciju o spajanju. Dve kompanije su tada u zajedničkom saopštenju navele da će na čelu nove grupe biti glavni izvršni direktor PSA, Karlos Tavares, a predsednik FCA, Džon Elkan, će predsedavati udruženom kompanijom.

FCA u sebi objedinjuje auto-brendove kao što su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram i Maserati.

Sa druge strane, u okviru francuskog PSA posluju automobilske marke Peugeot, Citroën, DS, Opel and Vauxhall.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: