Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije

Najstariji preživeli Porsche i lični automobil Ferdinanda Poršea – Typ 64 iz 1939, našao se prošle sedmice na aukciji u Montereju a prognoza je bila da će dostići cenu od oko 20 miliona dolara, što je bio i minimalni iznos koji je očekivao prodavac.

Izvor: Izvor: Autonet.hr, B92

Četvrtak, 22.08.2019.

09:00

Propala prodaja najstarijeg Porschea zbog zabune voditelja aukcije
Foto: RM Sotheby’s promo

Međutim, aukcija je odmah, neplanirano, počela od 30 miliona dolara. Voditelj je objavio taj iznos i on se pojavio na ekranu iza njega. Nedugo zatim cena je dostigla neverovatnih 70 miliona. Prisutni su izvadili mobilne telefone i počeli snimati aukciju automobila koji će uskoro postati najskuplji model ikada prodat na jednom javnom nadmetanju.
Foto: RM Sotheby’s promo
Na kraju, desilo se da su snimili jednu od većih blamaža u istoriji kuće RM Sotheby’s. Naime, ispostavilo se da je voditelj aukciju navodno započeo sa 13, a ne 30 miliona i da je cena dostigla 17, a ne 70 miliona dolara.

Voditelj se pravdao svojim naglaskom, odnosno izgovorom, koji je izazvao zabunu oko cene, ali publici se ovo nije svidelo pa su mnogi nakon negodovanja odlučili da napuste prostor u kome se održavala aukcija. S obzirom da je na kraju stvarna cena pre prekida aukcije bila ona od 17 miliona dolara, vozilo je ostalo neprodato.
Foto: RM Sotheby’s promo
Dodajmo i da je pre održavanja aukcije bilo kontroverzi oko samog vozila. Naime, ovaj automobil je proizveden od strane Ferdinanda Poršea i na sebi ima značku Porsche. Zato ga mnogi smatraju prvim Porscheom.

Sa druge strane ima i onih koji mu negiraju taj status, uključujući i čoveka koji je za RM Sotheby’s pregledao vozilo pre aukcije. Naime, pomenuti stručnjak je rekao da zbog toga što većina delova dolazi iz Volkswagena, FIAT-a i raznih drugih proizvođača, on ovaj automobil "tehnički" ne smatra Porscheom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: