Top 10: Najčuveniji filmski automobili svih vremena

Od modela koje je na filmskom platnu koristio tajni agent 007, preko Ford Mustanga iz filma "Bullitt" sa Stivom Mekvinom, pa do legendarnog DeLoreana koji se proslavio u trilogiji "Povratak u budućnost" – ovo je lista deset najčuvenijih automobila iz holivudskih ostvarenja.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

12:01

Top 10: Najčuveniji filmski automobili svih vremena
Screenshot YouTube

Mnogi automobili ušli su u legendu zahvaljujući pojavljivanju u nekom od holivudskih blokbastera.

Biznis insajder rangirao je 10 najčuvenijih četvorotočkaša iz filmske istorije i objavio listu sa kojom možete ali i ne morate da se složite.

10. Volkswagen Beetle Herbie iz 1963.

Screenshot
Čuvena VW "buba" Herbie pojavila se prvi put u komediji "The Love Bug" iz 1968. godine.

Može se reći da je ovaj automobil bio i glavni "lik" u filmu, a imao je karakteristične plavo-belo-crvene trkačke pruge i takmičarski broj "53" na prednjoj haubi. Nakon originalnog filma,

Herbie je učestvovao i u brojnim nastavcima koji su usledili.

9. Cadillac Miller-Meteor Ambulance Ecto-1 iz 1959.

Screenshot YouTube
Ecto-1 je oznaka koju je ovaj klasični Cadillac (originalno korišćen kao vozilo hitne pomoći) dobio u filmu "Ghostbusters" (Isterivači duhova) iz 1984. godine.

Automobil je prilično modifikovan za potrebe snimanja, ali čak i bez dodataka koji su mu naknadno instalirani izgledao je impozantno sa dužinom od 6 metara, masom od skoro 3 tone i upečatljivim dizajnom karakterističim za američke modele s kraja 1950-tih.

8. Lotus Esprit S1 Wet Nellie

Screenshot YouTube
Automobil podmornica iz filma o Džejmsu Bondu "The Spy Who Loved Me" (Špijun koji me je voleo) iz 1977. nastao je za potrebe snimanja podvodne scene bekstva.

Ekipa ovog filma iz serijala o britansku tajnom agentu 007, modifikovala je jedan Lotus Esprit i pretvorila ga u pravu malu podmornicu.

Sudbina ovog filmskog eksponata zanimljiva je jer mu se posle snimanja filma izgubio trag. Ispostavilo se da se podvodni Esprit desetak godina nalazio u brodskom kontejneru, u jednom skladištu. Kada je istekla desetogodišnja zakupnina, sadržaj kontejnera je prodat na aukciji za svega 100 dolara.

Kada je nakon kupovine shvatio šta se nalazi unutra, novi vlasnik je restaurirao ovaj Lotus, i preprodao ga na specijalnoj aukciji održanoj u Londonu 2013, a novi kupac je bio niko drugi nego osnivač i vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, koji ga je platio 550.000 funti.

7. Ford Falcon XB GT Pursuit Special iz 1973.

Screenshot YouTube
Za automobilske fanove koji vole brzu vožnju i filmske potere, policijski Ford Falcon iz prvog filma post-apokalističkog serijala "Pobesneli Maks" (1979.) spada među omiljene modele.

Opremljen moćnim V8 motorom čiji je zvuk odzvanjao bioskopskim salama i modifikovan za potrebe snimanja filma, naprečac je osvojio srca svih onih kojima je "benzin u krvi".

6. Ferrari 250 GT SWB California Spyder iz 1961.

Screenshot YouTube
Zadivljujući crveni Ferrari kabriolet proslavio se u filmu "Ferris Bueller's Day Off" iz 1986.

Ferrari je napravio svega 37 primeraka ovog modela, a jedan od njih prodat je 2015. na aukciji u Pebl biču u Kaliforniji za skoro 17 miliona dolara.

5. Pontiac Firebird Trans AM iz 1977.

Screenshot YouTube
Trans AM je još jedan legendarni model koji svoju slavu duguje filmskom ostvarenju.

Blokbaster "Smokey and the Bandit" iz 1977, sa Bertom Rejnoldsom i Seli Fild u glavnim ulogama, mnogi pamte upravo po ovom automobilu.

4. Ford Mustang Fastback iz 1968.

Screenshot YouTube
Sinergija automobila, jurnjave ulicama San Franciska i prve glumačke zvezde – Stiva Mekvina, učinila je film "Bullitt" (1968.) nezaboravnim, a zeleni Ford Mustang Fastback besmrtnim.

3. DeLorean DMC-12 Time Machine

Screenshot YouTube
Možda i najpoznatiji filmski automobil na ovoj listi je DeLorean, koji je jedan od najvećih junaka trilogije (uz glumce koji tumače glavne uloge).

Od sedam primeraka koji su korišćeni na snimanjima, samo su tri preživela do današnjeg dana. Dva su u vlasništvu filmskog studija Universal, dok treći, koji je korišćen u filmskim scenama vožnje iz 1955, pripada kolekcionaru.

Kada se 2011. poslednji put pojavio na nekoj aukciji, anonimni kupac iz Kalifornije platio ga je 541.000 dolara, zajedno sa sertifikatom kojim se potvrđuje njegova autentičnost.

2. Aston Martin DB5 iz 1964.

Screenshot YouTube
Lista najpoznatijih filmskih automobila bila bi nepotpuna bez čuvenog Aston Martina koji je debitovao u ostvarenju "Goldfinger" o tajnom agentu 007, a prvi glumac koji je tumačio lik Džejmsa Bonda – Šon Koneri, teško bi se mogao zamisliti u nekom drugom modelu automobila.

1. Betmobil

Screenshot YouTube
Iz ugla srpskog filmskog gledaoca, ovaj automobil je možda i nezasluženo na prvom mestu, ali za Amerikance "betmobil" iz filma o stripskom superheroju Betmenu iz 1966. je legendarno vozilo.

"Betmobil" je započeo je svoj život 1955. kao nefunkcionalni konceptni automobil, Lincoln Futura. Džordž Beris, koji se bavio modifikovanjem automobila, kupio ga je za samo 1 dolar i preuredio ga za potrebe filma o Betmenu.

Pola veka kasnije, 2013. godine, jedan američki biznismen platio je za njega neverovatnih 4,6 miliona dolara – samo da bi impresirao svoju devojku.

U komentarima možete napisati koji su filmski automobil prema vašem mišljenju zaslužili da se nađu na ovoj listi, a nisu navedeni?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: