Pet činjenica o AMG

Ko je osnovao AMG? Šta znači popularna skraćenica koja je glavna asocijacija na Mercedese visokih performansi? Koliko koštaju automobili sa AMG oznakom?

Podeli
Foto: Tadeas/Depositphotos
Foto: Tadeas/Depositphotos

Donosimo vam neke osnovne informacije o jednom od zaštitnih znakova nemačke auto-industrije.

Photo by Harold Cunningham/Getty Images
Photo by Harold Cunningham/Getty Images

Ko je osnovao AMG?

AMG su 1. juna 1967. osnovala dvojica bivših radnika Daimlera, Hans Verner Aufreht i Erhard Melher.

Obojica su do sredine te decenije radila u razvojnom odeljenju Mercedesa.

Šta znači AMG?

Skraćenica AMG je nastala od početnih slova prezimena njenih osnivača A(ufreht), M(elher) i prvog slova lokacije G(rosašpah).

U opisu kompanije je stajalo "inženjerska kancelarija, dizajn i razvoj trkačkih motora", što znači da cilj nije bila serijska proizvodnja automobila.

AMG je na svojim počecima učestvovao u automoto sportu, potom je proizvodio vozila, a danas je uključen u razvoj sportske serije automobila.

Ko je vlasnik AMG?

Od januara 2005. AMG pripada korporaciji Daimler AG. AMG je od 1990-ih sarađivao sa Mercedesom, da bi 1999. Diamler preuzeo 51% deonica kompanije i preimenovao je u Mercedes-AMG GmbH.

Photo by Sean Gallup/Getty Images
Photo by Sean Gallup/Getty Images

Koliko košta jedan AMG?

Najpristupašniji AMG model je A 35 čija je početna cena 47.529 evra u Nemačkoj. Za te pare dobijate četvorocilindraš sa 306 KS, 18-inčne alu felne, dvostruki izduv i vrlo agresivan dizajn.

Međutim, kod AMG modela ne postoji limit, tako je najskuplji hiperautomobil Project One čija se cena kreće oko 2,7 miliona evra.

Ovaj automobil koristi hibridnu tehnologiju iz Formule 1 i razvija više od 1.000 KS, ali će Mercedes napraviti samo 275 jedinica i sve su već rasprodate.

Gde se prave AMG automobili?

Motori se ručno sklapaju u AMG fabrici Afalterbahu, na samo 20 kilometara od sedišta Daimlera u Štutgartu.

Svaki pravi samo jedan mehaničar po principu – jedan čovek, jedan motor. Ovi motori se isporučuju u Mercedesove fabrike poput onih u Sidelfingenu i Bremenu.

Međutim, uskoro će Mercedes prvi put da pravi jedan AMG model van Nemačke, u pitanju je produžena verzija pomenutog A 35.

strana 1 od 12 idi na stranu