Audi i Mercedes pod istim krovom? I to je bilo moguće

Vlasnik marke Mercedes, kompanija Daimler-Benz, kupila je pre 60 godina firmu Auto Union, iz koje će nešto kasnije nastati današnji Audi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

14:11

Audi i Mercedes pod istim krovom? I to je bilo moguće

Iako su Mercedes i Audi danas rivali, moglo je da se dogodi da se nađu pod krovom jedne kompanije.

Tačno pre 60 godina, u aprilu 1958, Daimler-Benz je otkupio 88% akcija u tadašnjem Auto Unionu, čime je postao većinski vlasnik te kompanije.

Ovo je urađeno na inicijativu Fridirha Flika, koji je imao oko 40% akcija u obe firme (Daimleru i Auto Unionu) i koji je imao ideju da objedinjavanjem kompanija postigne sinergijski efekat kako bi smanjio troškove razvoja i proizvodnje automobila.

Već 1959. Daimler-Benz je kupio i preostali udeo u vlasništvu Auto Uniona.

Ubrzo je tim Daimlerovih stručnjaka, predvođenih šefom dizajna u Mercedesovom razvojnom odeljenju, Ludvigom Krausom, poslat u Auto Union da ubrza proces integracije i razvoja zajedničkih proizvoda.
Audi 60 (1965-1972.)
Udruženim snagama konstruisan je novi četvorocilindarski motor, koji će se kasnije ugrađivati u modele Auto Uniona izrađivane pod internom oznakom F103, kao i u prvi automobil koji se proizvodio pod oznakom Audi.

Bio je to ujedno i prvi četvorotaktni motor u nekom posleratnom putničkom vozilu marke Auto Union.

Ludvig Kraus ostao je na funkciji tehničkog direktora Auto Uniona i posle 1. januara 1965, kada je vlasnik te kompanije postao Volkswagen.

Četiri godine kasnije, 1969, Auto Union se integrisao sa proizvođačem NSU Motorenwerke i nastao je Audi NSU Auto Union AG, koji je 1985. skratio ime i postao savremeni Audi AG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: