Nama izgledaju kao igračke, u Japanu ih masovno voze

Male gradske automobile neobičnog, kutijastog oblika retko ćete sresti van Japana, ali su zato u Zemlji izlazećeg sunca čest prizor na tesnim ulicama velikih gradova.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2017.

10:56

Nama izgledaju kao igračke, u Japanu ih masovno voze

Japan se po mnogo čemu razlikuje od ostatka sveta, a jedna od specifičnosti ove zemlje su i takozvani "kei" automobili koje domaći proizvođači razvijaju i proizvode za potrebe lokalnog tržišta.
Reč je o mikro-van vozilima čija forma maksimalno prati funkciju. Ova vrsta automobila prepoznatljiva je po "kockastom" obliku i visokom profilu, sa ciljem da se iz relativno malih spoljašnjih dimenzije izvuče maksimum korisnog prostora za putnike u kabini.

Pogodni su za japanske urbane sredine, sa malim i uskim ulicama, i hroničnim manjkom parking prostora.
Tipičan predstavnik ove vrste vozila je Suzuki Spacia, a japanski proizvođač upravo je predstavio najnoviju verziju ovog automobila.

Uz karakterističan dizajn spoljašnjosti, ovaj "kei" model ima i neke od najsavremenijih sistema asistencije, poput automatskog kočenja u slučaju opsanosti od sudara, a vozač lakše može da prati šta se dešava u saobraćaju oko njega zahvaljujući kamerama koje pokrivaju 360 stepeni.
Kako bi tokom vožnje što manje skretao pogled sa puta ispred sebe, vozaču je na raspolaganju i "head-up" displej na kome dobija osnovne informacije sa instrument table.

U putničkoj kabini ima mesta za 4 osobe, a pristup zadnjim sedištima olakšan je zahvaljujuću kliznim vratima.

Kada se spuste nasloni prednjih sedišta, dobija se prostor za ležanje za 2 osobe, a obaranjem zadnjih sedišta, u prtljažnik može da se smesti bicikl u uspravnom položaju.
Suzuki Spacia koristi hibridni pogonski sistem koji se sastoji od benzinca zapremine 660 ccm (dostupan kao atmosferac ili u turbo verziji) i elektromotora.

Proizvođač kaže da se automobil može voziti na kraćim distancama isključivo na struju, a dostupan je u varijantama sa prednjim i pogonom na sva 4 točka.
Kupcima su ponuđena i dva tipa prenje maske – retro i modernog dizajna, kako bi se pokrile različite ciljne i starosne grupe.

Cena se kreće od 1.333.800 do 1.908.360 jena (od 9.900 do 14.150 evra), a Suzuki očekuje da u Japanu svakog meseca proda oko 12.000 ovih vozila.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: