Najviše automobila po glavi stanovnika proizvodi...

Slovačka je sa 171 proizvedenim automobilom na hiljadu stanovnika zadržala lidersku poziciju u svetu po broju proizvedenih vozila po stanovniku.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

09:18

Default images

Kako proizilazi iz studije koju je izradio Ekonomski fakultet u Bratislavi na zahtev Saveza automobilske industrije Slovačke, 2012. godine u toj zemlji izrađeno je 926.000 automobila, što je čak 45 odsto više nego u 2011. Prema prognozama, u 2013. godini bi sa proizvodnih traka slovačkih fabrika automobila trebalo trebalo da siđe oko 930.000 vozila, prenela je agencija Sita.

Iz studije pod nazivom Nacionalni ekonomski značaj automobilske industrije u Slovačkoj, proizilazi da je u toj oblasti posao našlo više od 200.000 ljudi, pri čemu samo u fabrikama automobila radi više od 60.000 zaposlenih.

Automobilska industrija, koja ima udeo od 26 odsto u ukupnom izvozu i 20 odsto u uvozu, značajno je doprinela pozitivnom saldu trgovinskog bilansa zemlje. Trgovinski bilans je tako poboljšan za 4,5 milijardi evra, navodi se u studiji.

Predsednik Saveza automobilske industrije Slovačke, Jaroslav Holeček, izjavio je da ta oblast ima budućnost u Slovačkoj, uz potrebu da se obezbedi obrazovana radna snaga i razvija nauka.

"Slovačka auto-industrija bi u budućnosti trebalo da se usmeri posebno na razvoj kooperanata, kako bi se što više smanjio uvoz komponenti", smatra Holeček. On je dodao da je njihov glavni cilj optimizacija uslova za obezbeđenje konkurentnosti auto-industrije.

U Slovačkoj se trenutno nalaze fabrike tri velika svetska proizvođača automobila, i to grupacija Volkswagen, KIA-Hyundai i Peugeot-Citroen.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: