Uvoz dozvoljen, registracija nije – problemi sa polovnjacima dorađenim u inostranstvu

Sajt Polovni automobili ukazuje na problem sa kojim su suočeni kupci koji su uvezli polovnjak dorađen u inostranstvu.

Podeli
Foto: Audi/ABT Sportsline promo (ilustracija)
Foto: Audi/ABT Sportsline promo (ilustracija)

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Sajtu Polovni automobili se javilo više vozača koji su kupili polovnjak u inostranstvu, da bi naknadno saznali da ne mogu da ga registruju u Srbiji.

To i ne bi bio toliki problem, da već nisu obavili carinsku proceduru i uvezli automobil.

Problem je nastao kod AMSS ispitivanja, kada je utvrđeno da su na automobilu vršene modifikacije. Neki vozači su bili svesni da su automobili tjunirani, drugi nisu.

U svakom slučaju, po nemačkim ili švajcarskim propisima bili su potpuno legalni, imali "papire" o svim modifikacijama, regularno prolazili tamošnji tehnički pregled, itd.

Na primer, jedan vozač je iz Švajcarske uvezao Hyundai sa motorom kojem je snaga podignuta sa 92 kW na 106 kW, i to pre nego što je auto izašao iz salona, uz odobrenje prodavca i ovlašćenog servisa, pri čemu je ova modifikacija uredno zavedena u saobraćajnoj dozvoli.

On je saznao da je auto "čipovan" tek kada su ga obavestili nakon AMSS ispitivanja.

U ovlašćenom Hyundai servisu u Srbiji je dobio papir sa podacima o čipovanju u Švajcarskoj. Nažalost, taj papir nije bio od pomoći.

Audi sređen u ABT Sportsline

Drugi primer je Audi tjuniran u renomiranoj kući ABT Sportsline, specijalizovanoj za tjuniranje vozila VW grupacije.

Za sve modifikacije postoje zvanična dokumenta i automobil je u potpunosti legalan, prolazi tamošnji (nemački) tehnički pregled i slično.

Zbog povećanja snage izvađena je i nova saobraćajna dozvola u koju je upisana nova snaga. Nažalost, ništa od te dokumentacije nije bilo od pomoći.

Ovaj Audi nije prošao AMSS ispitivanje.

Stoga upozoravamo – ako planirate samostalno da uvezete tjuniran automobil – budite svesni da se upuštate u ozbiljan rizik.

Na osnovu iskustava drugih vozača, velika je šansa da auto neće proći AMSS ispitivanje, uprkos činjenici da je tjuning odradila neka renomirana kuća kao što je ABT, da je auto godinama vožen u npr. Švajcarskoj ili Nemačkoj, uredno prolazio tehnički pregled, da ima papir/atest za svaku modifikaciju i slično.

Ne tvrdimo da nijedan tjunirani auto neće proći ispitivanje. Jednostavno nemamo dovoljno informacija po ovom pitanju, pa ovim putem želimo samo da upozorimo vozače da budu pažljivi.

Dakle – uvoz dozvoljen, registracija nije

Da razjasnimo, za svaki slučaj – vi možete da uvezete tjunirani automobil. Carinu ne interesuje to što je auto tjuniran.

Platite carinske dažbine, završite papirologiju i mislite da je sve u redu. Međutim, ne možete da ga registrujete ukoliko auto ne prođe AMSS ispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu