Novi Peugeot 3008 stigao u Srbiju

Novi krosover u gami francuskog proizvođača stigao je i na naše tržište, a cena ovog modela u verziji sa PureTech benzinskim turbo motorom sa 130 ks i Access paketom opreme je 20.990 evra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2016.

14:48

Novi Peugeot 3008 stigao u Srbiju

Najvažnija promena u odnosu na Peugeot 3008 prethodne generacije je prelazak iz MPV u klasičan krosover segment.

Novi model sa znakom lava postavljen je na EMP2 mehaničku platformu grupacije PSA, koja je lakša za oko 100 kg, a sa ukupnom dužinom od 4,45 metara automobil je duži za 8,5 cm u odnosu na prvu generaciju. Širina vozila gotovo je ista kao kod prethodnika, dok je odstojanje od tla čak 22 cm, kako bi automobil mogao da zadovolji i potrebe terenske vožnje.
Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 62 mm i sada iznosi 2.675 mm, pa će putnici, naročito oni koji sede pozadi, uživati u većem komforu, kako u nivou kolena, tako i prostoru za glavu jer je on viši za 36 mm.

Sa promenom dimenzija i dizajna spoljašnjosti došlo je i do rasta kapacitet prtljažnika. Zapremina gepeka iznosi 520 litara, što je za 90 litara više u poređenju sa prvom generacijom modela 3008. Obaranjem zadnjih sedišta dobija se 1.580 litara.
Kada je reč o enterijeru, uvođenjem i-Cockpita, Peugeot je okrenuo novu stranicu u dizajniranju enterijera. Druga generacija i-Cockpita vizuelno je orijentisana više ka vozaču, sa izdignutom instrument tablom u koju se gleda preko vrha volana, kako bi vozač što manje spuštao pogled sa puta ispred sebe.

Najveća novina je veliki 12,3 inčni digitalni displej, umesto klasičnih analognih instrumenata. Izgled ekrana moguće je prilagoditi ukusima i potrebama vozača.
Druga značajna promena je pomeranje "touchscreena" multimedijalnog sistema na vrh centralne konzole, iznad središnjih ventilacionih otvora, ispod koga se nalazi 6 aluminijumskih prekidača koji pružaju direktan pristup najvažnijim funkcijama kao što su: radio, klima uređaj, navigacija, osnovni parametri vozila, telefon i mobilne aplikacije.

Takođe, novi volan je “zasečen“ na dva mesta omogućavajući bolju vidljivost instrument table kao i više prostora za noge vozača.
Pored već viđenog Grip conrol sistema novitet je sistem HADC (Hill Assist Descent Control), osmišljen da vozača izvuče iz delikatnih situacija. Reč je o novom sistemu koji omogućava vozilu da pri veoma maloj brzini (3 km/h), savlada uzbrdicu i do 45°, bez intervencije vozača. Dovoljno je da vozač samo drži upravljač, odnosno da pri silasku pritisne taster kojim se brzina automatski ograničava na 10 km/h.

Na taj način spuštanje niz klizave puteve će biti značajno bezbednije.
Kada su u pitanju agregati, u ponudi su PureTech benzinski motori kao i BlueHDi dizel motori. Za ljubitelje benzinaca na raspolaganju su nagrađivani 1.2 turbo PureTech motor sa 130 ks kao i 1.6 THP sa 165 ks, uparen sa automatskim ili manuelnim menjačem.

BlueHDi motori imaju tri predstavnika - 1.6 litarski sa 120 ks sa manuelnim ili automatskim menjačem, i dvolitarski agregat koji je dostupan u verzijama sa 150 i 180 konjskih snaga.
Peugeot 3008 sa Puretech benzinskim turbo motorom koji isporučuje 130 ks i Access paketom opreme u Srbiji košta 20.990 evra.

Navedeni nivo opreme između ostalog uključuje: klima uređaj, LED dnevna svetla, i-Cockpit sa digitalnom instrument tablom od 12,3”, električnu parking kočnicu, električne podizače prednjih i zadnjih stakala, tempomat, multifinkcionalni kožni volan, ručice za otvaranje vrata i kućišta retrovizora u boji vozila...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: