Tuning i styling kao srpski hobi

Ljudi se često emotivno vežu za svoj automobil, iako on nije ni snažan ni brz koliko bi želeli. Zato se sve više njih odlučuje da ga modifikuje i tako stvori idealno vozilo za sebe. Taj hobi "olakšava" džepove za 300 do više hiljada evra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

09:47

Default images

Takve prepravke popularno se zovu tuning i styling.

Za tuning, odnosno preradu motora i podizanje konjskih snaga, treba da se izdvoji čak do 3.000 evra.

"Tuning automobila odnosi se na sam motor i poboljšanje njegovih performansi. To se moze postići ugradnjom KN vazdušnog filtera, sportskog izduvnog sistema i menjanjem delova u samom motoru, što je najskuplja varijanta i koriste je samo trkači", ističe vlasnik NS Tuning Centra Goran Janjušević.

On kaže da je u poslednje vreme najpopularnije čipovanje; menjanjem parametara računara koji kontroliše rad motora može se povećati obrtni moment i konjske snage motora do 30 odsto. "Ovakve modifikacije koštaju od 100 pa čak do par hiljada evra koliko verovatno košta i neki automobil".

Styling podrazumeva ugradnju sportskih sedišta, volana, spojlera, branika i drugih delova, ali se prilikom ulepšavanja vozila moraju nabaviti atesti kojim se potvrđuje bezbednost učinjenih izmena.

Nekvalitetni dodaci na automobilu mogu, u slučaju sudara, dovesti do povređivanja učesnika u saobraćaju. Zato u odabiru ovih dodataka morate biti pažljivi.
Zanimalo nas je da li se ovakvim izmenama poništava garancija vozila.

"Na vozilima u garanciji ne sme se raditi prerada vitalnih delova auta, što se najviše odnosi na motor i na menjanje njegovih fabričkih mapa u računaru. Dozvoljeno je raditi prerade kozmetičkog tipa, kao što su zatamnjivanje stakala, farbanje i grafika, ugradnja sportskih branika, zamena felni i guma, zamena prednjih i zadnjih svetlosnih grupa", kaže Janjušević.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, građani mogu prepravljati vozila samo ako to čine za sopstvene potrebe i kada se time "unapređuje bezbednost vozila, tehnička kultura i pronalazaštvo, odnosno omogućava obavljanje određenih delatnosti za koje se vozilo posebno ne proizvodi".

Pod prepravkom vozila podrazumeva se promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim se menja njihova namena, deklarisane tehničke karakteristike vozila ili uređaja i sklopova vozila.
Na granici ilegalnog

Mnoge zemlje imaju zakonski propisano šta je dozvoljeno, a šta se ne sme menjati na automobilu. Na primer, u Velikoj Britaniji i Holandiji zabranjeno je da se vozilima dodaju plava svetla, jer takva koriste službe za hitne intervencije.

U Škotskoj i Danskoj nije dozvoljeno da automobili imaju dodate neonke, jer to odvlači pažnju ili smeta drugim vozačima. U Holandiji je dozvoljeno da se neonka nalazi ispod prednjeg branika kada je auto parkiran, čim se nalazi na putu, to svetlo mora da bude isključeno.
Koliko to košta?

Ako vam se sviđaju vrata u Lambo stilu, za ugradnju u NS Tuning Centru treba da izdvojite od 550 do 690 evra. Ugradnja ovih vrata je 200 evra, a u zavisnosti od modela automobila kreira se konačna cena. Za FIAT Punto par vrata košta 350 evra, za Audi A3 360 evra, za Mazdu MX5 490 evra, za Opel Corsu 350 evra, za Golf 4 350 evra, a za Seat Leon 390 evra.

Sportski branici "Arjo Tuning" mogu se dodati za 350 evra, ima, naravno i skupljih, a sportski pragovi koštaju od 250 evra. Dok sportski branici i sportski pragovi domaće proizvodnje imaju cenu od 99 evra odnosno 75 evra.
Za hromirane okvire stopova i farova treba izdvojiti od 100 evra pa naviše za par.

Svom automobilu možete dodati i sportske retrovizore, a to će vas koštati od 80 do 150 evra.

Cena za neonke 90 cm dužine u plavoj, zelenoj i crvenoj boji, kao i za LED neonke, iznosi 20 evra za komad. Komplet LED neonki (2x110 cm i 2x90 cm) sa 12 funkcija kontrole paljenja je 150 evra.

Sportski izduvni sistemi takođe su jako popularni vid modifikacije vozila, a to košta od 95 do 150 evra za izradu po želji. Kako kažu iz NS Tuning Centra, komplet prohromski sportski "lonac" košta 55 evra, a na to se dodaje oblik izduvnih cevi po želji (od 22 do 39 evra). "Time se dobija dubok zvuk automobila i par konjskih snaga", kažu iz ove firme.
Osim sportske spoljašnjosti, vaš automobil može dobiti i drugačiji enterijer. Njemu mogu biti dodata sportska sedišta, jači audio-sistem, sportski volani, alu patosnice, hromirani okviri, nasloni za ruku i sportske ručice menjača.

Za jedno sportsko sedište treba platiti od 150 do 300, a za par od 280 do 450 evra.

Sportski volani koštaju od 40 do 65 evra, a komplet alu patosnica 40 evra.
Najpoznatiji "tjuneri"

U ovom poslu očigledno prednjače Nemci, a neke od najpoznatijih kompanija su: ABT Sportsline koja radi najviše sa Audi, Škoda i Seat automobilima, zatim Brabus koji modifikuje Mercedes, Smart i Maybach modele i G-Power koji se najviše bavi BMW-ovim vozilima.

Ni Japanci ne zaostaju u ovoj oblasti, a kompanija koja već godinama modifikuje Toyota vozila je SARD.

Tu su i nemačka kuća Carlsson (Mercedes), Hamann koja se specijalizovala za više marki - Audi, Mercedes, Rolls-Royce, Aston Martin, Bentley, BMW, MINI, Ferrari, FIAT, Maserati, Jaguar, Land Rover, Lamborghini i Porsche, ali i japanska kuća Tommy Kaira koja već godinama uspešno sarađuje sa Nissanom i Subaruom.
"Style my car" akcija

Da li se sećate MTV-jeve emisije "Pimp my ride"? Nešto slično bi uskoro trebalo da počne i kod nas. Nije u pitanju TV emisija, već akcija.

Novosadski Tunig Centar trebalo bi da je pokrene krajem 2011. godine. Na ovoj adresi preuzima se prijava, a prijavljeni učesnici uplaćivaće od 10 ili 20 evra (biće naknadno objavljeno). Zatim će se organizovati izvlačenje u kome bi nagrada bila kompletno styling sređivanje automobila.

"Akcija je neprofitabilnog karaktera. Sav prikupljen novac od prijava biće uložen u pobednika. Trenutno tražimo sponzore koji bi doprineli da cela akcija izgleda svetski", kaže Goran Janjušević iz ove kompanije i dodaje: " Trenutno imamo 180 prijavljenih kandidata".

Tekst - Martina Anđelković ; fotografije - NS Tuning Centar

Više fotografija modifikovanih automobila pogledajte u našoj Galeriji

Pročitajte više o Brabus Mercedesu E V12 Coupe

Saznajte kakav je slovenački tjuning za Ferrari 458

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: