SMS-om protiv bahatih vozača

Novosađani će od 2011. godine moći da pozovu službu za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila SMS-om ili elektronskom poštom.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.12.2010.

08:39

Default images

Naime, „Parking servis“ je počeo da razvija novi softver koji će omogućiti i građanima da budu inspektori volonteri. Očekuje se da će uz saradnju građana služba biti još efikasnija i da će se pauk češće viđati u delovima grada u kojima nema parkinga pod naplatom, kao što su delovi Limana, Novog naselja, Grbavice, Telepa, Adica, Salajke ili Klise.

Direktor Sektora za informacione tehnologije „Parking servisa“ Dragan Jovanović potvrđuje za „Blic“ da je investicija planirana za 2011. godinu, a podrazumeva otvaranje informacionog centra u koji bi stizale fotografije sa mobilnog telefona ili elektronskom poštom na osnovu kojih bi pauk odmah dolazio da ukloni automobil bahatog vozača.

- Tako ćemo omogućiti građanima da ukoliko idu ulicom i naiđu na vozilo parkirano tako da je zagradilo drugo vozilo ili je neko stao na mesto za osobe sa invaliditetom bez dozvole, odmah fotografišu automobil u prekršaju i sa navođenjem adrese na kojoj je snimljeno proslede u dispečerski centar “Parking servisa". Servis će se proveravati svakih 30 sekundi, tako da će i reakcija pauk službe biti vrlo brza - objašnjava Jovanović.

On dodaje da će ovaj sistem uvesti i red u parkiranje u udaljenijim delovima grada od centra, gde ima dosta slučajeva parkiranja na zelenim površinama i zagrađivanja drugih vozila, jer će građani moći da fotografišu i takve slučajeve.

- Služba će biti mnogo efikasnija jer će u dispečerskom centru odmah imati priliku da procene da li je vozilo u prekršaju ili nije, ali i da odrede prioritet kod intervencija. Jer kad ljudi nazovu telefonom, oni predstave subjektivno viđenje događaja, a ovako ćemo imati i dokument, odnosno fotografiju na osnovu koje ćemo moći da reagujemo - kaže Jovanović.

Novosađani uglavnom pozdravljaju najavu novog sistema jer problema sa nepropisnim parkiranjem ima u svim delovima grada.

- Naravno da bih se odazvao takvoj akciji, sve i da odreaguju na svaku desetu poruku koju im pošaljem. Inače sam alergičan na nepropisno parkiranje i više puta sam slikao bahate vozače i slike kačio na Facebook ili slao medijima. Ako naprave takvu akciju, biću među prvima koji će da se odazove - kaže student Sava Aleksić.

Branislav V., stanovnik Novog naselja, navodi da bi pomogao “Parking servisu”.

- Mislim da se bahatost mora rešavati i van parkinga pod naplatom. Pogotovo pred mojom zgradom, gde ima nekoliko komšija koji ne brinu da i drugi imaju kola pa parkiraju kako stignu. Mogu da računaju na moju pomoć - navodi Branislav.

Građani zovu pauk

U „Parking servisu“ kažu da se novi sistem uvodi nakon velikog broja poziva građana sa zahtevom da se uklone nepropisno parkirani automobili. Mesečno imaju između 350 i 400 poziva građana za odnošenje vozila. Služba u proseku odnese mesečno oko 1.000 vozila, a sa novim sistemom dojave očekuju da će pauk biti još efikasniji.

Izvor - BlicOnline ; fotografija - sxc.hu

Novi Sad: “Pauk” puni kasu

Novi Sad: 1.000 novih parking mesta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: