Pronađeni ostaci novog Stounhendža / VIDEO

Novi Stounhendž otkriven je u Irskoj nakon velikog toplotnog talasa koji je zahvatio Britanska ostrva, piše australijski Njuz.com.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

19:15

Pronađeni ostaci novog Stounhendža / VIDEO
Foto: YouTube screenshot

Kako su temperature sve više rasle nekoliko parcela, koje su obično skrivene od gustog rastinja, otkrile su naselja, viktorijanske vrtove, aerodrom iz Drugog svetskog rata i temlje rimskih sela.

Fotograf je pomoću drona uspeo da zabeleži neverovatne fotografije “potpuno novog” Stounhendža u oblasti Mid, u blizini grobnice iz vremena neolita zvane Njugrandž stare oko 5.000 godina.

"Novi Stounhendž uključuje neobične i neočekivane obrise i strukture, kazao je profesor arheologije iz Dablina", Stiven Dejvis za "Bi-Bi-Si".

Zahvaljujući visokim temperaturama, suše su ogolile polja, a na ovim mestima su se pojavili istorijski ostaci u dužini od 1,6 kilometara. Rimska naselja otkrivena su u Velsu i Norfolku, dok se jedna viktorijanska bašta ponovo pojavila u Lankaširu, a obrisi aerodroma i skloništa iz Drugog svetskog rata su se pojavila u Hempširu i Kembridžu.

Kada je reč o cirkularnoj strukturi, arheolozi kažu da ona predstavlja kružnicu jama ili šupljina, a da su neolitske kružnice u Velikoj Britaniji korišćene radi verskih rituala i ceremonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: