Plastični putevi, revolucionarno rešenje za gušenje u đubretu

Na svetu postoji 40 miliona kilometara puteva za čiju gradnju je, do sada, utrošeno stotine milona buradi nafte, odnosno bitumena, koji se od nje pravi.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.05.2017.

16:49

Plastični putevi, revolucionarno rešenje za gušenje u đubretu

Škotski inženjer Tobi Makartni je, pošavši od toga kako u isto vreme popraviti oštećene puteve i smanjiti ogromnu količinu plastičnog otpada, došao do potencijalno spasonosnog rešanja za oba problema. Stvorio je asfaltnu masu kojoj je dodata otpadna plastika i time uspeo da stvori jaču, trajniju i otporniju asfaltnu masu.

Makartni je na ovu ideju došao kada je u Indiji video da lokalno stanovništvo otpadnom plastikom puni udarne rupe na putevima, koju potom pale kako bi se istopila i popunila rupu.

To ga je inspirisalo da razvije industrijsku metodu proizvodnje asfalta pomoću otpadne plastike. Njena suština je u dodavanju mešavine plastičnih granula u asfaltnu masu. Granule zamenjuju određeni procenat bitumena, koji povezuje sve ostale satojke, kao što su rizla, pesak i drugi.

Svoj izum prvo je probao asfaltirajući put do svoje kuće, a dve opštine u Engleskoj već su počele da grade puteve koristeći njegov izum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: