Drevne grobnice su služile kao teleskopi?

Mračni tuneli koji vode do grobnice stare oko 6.000 godina u Portugalu najverovatnije su se koristili kao neka vrsta primitivnih teleskopa, objavili su arheolozi.

Život

Izvor: tportal.hr

Petak, 01.07.2016.

12:56

Drevne grobnice su služile kao teleskopi?
Foto: Thinkstock

Stručnjaci smatraju da su tuneli na više načina omogućavali kvalitetnije promatranje neba – zaklanjajući svetlost drugih objekata, naročito jutarnjeg Sunca, zahvaljujući čemu su ograničavali su pogled na određeni mali deo svoda. Naročito su pratili crvenu zvezdu Aldebaran, najsvetlije telo u sazvežđu Bika.

Zvezda je verovatno bila važna za praistorijske stanovnike tog dela sveta koji su se svake godine zajedno sa stokom selili na letne pašnjake u planinama. Ove seobe verovatno su započinjale s prvim pojavljivanjem Aldebarana na jutarnjem nebu.

“Prvo pojavljivanje Aldebarana pre 6.000 godina događalo se krajem aprila ili početkom maja. Zato je on bio vrlo precizan kalendarski znak da je vreme za polazak u više predele”, smatra dr Fabio Silva sa Univerziteta “Triniti sent Dejvid” u Velsu.

Autori istraživanja, koji su svoje otkriće predstavili na astronomskoj konferenciji Kraljevskog astronomskog društva na Univerzitetu u Notingemu, veruju da su posmatrači iz tunela mogli videti Aldebaran danima pa i nedeljama ranije nego posmatrači pod vedrim nebom.

“Ključna stvar je u tome da je dugi prolaz do grobnice delovao kao teleskop bez ogledala– kao duga cev kroz koju se gledalo nebo”, rekao je Silva.

U prilog ovoj tezi govori i činjenica da su sve grobnice sa svojim tunelima okrenute upravo prema mestu na kojem se krajem aprila prvi put na nebu javlja Aldebaran. Ta zvezda je vrlo takođe bila povezana s procesima i obredima inicijacije.

Sprega između drevnih građevina i astronomije nije neka novost. Poznato je da je i Stounhendž imao i astronomsku funkciju.

Grobnice su pronađene u nalazištu Dolmen da Orca na Iberijskom poluostrvu, ali i u drugim delovima Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: