Život

Sreda, 04.05.2016.

16:42

"Država ima obavezu da podržava Petnicu"

Gost Kažiprsta je Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica.

Izvor: B92

Foto: Screenshot

O sudbini Petnice, njenom značaju, ali i tome - gde su petničari kad je Petnici potrebna pomoć, pitanja su na koja je Nikola Božić odgovarao Suzani Trninić.

Bili ste nedavno u Ministarstvu obrazovanja, pričali sa kolegama iz Petnice - kakve su poslednje poslednje vesti povodom finansiranja Petnice od strane države?

Imamo uveravanja iz Ministarstva da će procedure koje su započete biti realizovane u sledećih nedelju-dve. Uskoro očekujemo prvi deo sredstava.

To znači da se može reći da ste vi iznenadili Ministarstvo prosvete sa vašim zahtevima?

Mi smo naučili da budemo strpljivi kada je država u pitanju. Ja vidim da ih nismo iznenadili jer su procesi započeli malo kasnije. Usvojen je zakon o istraživačkoj delatnosti kasnije. Čim smo dobili zahteve Ministarstva da im dostavimo neophodna dokumenta, odmah smo to insant uradili. Ovo je finalna adaptacija tog zakona.

Kada pričamo o finasiranju Petnice od strane države, uvek se pominju reči “videćemo; kroz dve nedelje; nadamo se...” Mora li takva neizvesnost?

Drzava podržava Petnicu sa oko 25-30 odsto sredstava. Ostalo dobijamo od sponzora. Nažalost, uglavnom su te pare od države neizvesnost. U Evropi naučni centri potpisuju ugovore sa državom na 5-10 godina. Nama to nedostaje, jer krajem godine uvek pregovaramo sa državom ispočetka. Fali nam ta sigurnost.

2009. je tadašnji minstar prosvete Žarko Obradovic ukidao budžet za Petnicu....

Razlika je drastična u odnosu na 2009, jer ljudi koji vode danas Ministartvo prepoznaju važnost Petnice. Svake godine petnica okuplja oko 2000 ljudi, rade svoje naučne projekte, provedu 3-4 nedelje sa kolegama. Te 2009. godine je postojala politička volja da se naudi Petnici, tako da je to neuporedivo sa ovim danas.

Država ima obavezu da podržava Petnicu i to nema nikakve veze da li sam ja tamo. Petnica neguje etiku u nauci, kritički stav i samim tim ima veliku ulogu u društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: