Smrzavate se na poslu? Sve je to zbog patrijarhata

Muškarci i žene rade u istim prostorijama po ceo dan. Nekima je sasvim prijatno, dok se drugi smrzavaju. Zvuči čudno? Ne, pošto su prema novoj studiji, temperature u radnom prostoru prilagođene muškom metabolizmu, piše New York Times.

Život

Izvor: Newser

Utorak, 04.08.2015.

09:22

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživači (inače, muškarci), smestili su 16 žena u dvadesetim godinama života u komore za disanje i merili njihovu temperaturu, tako što su progutale pilule sa termometrom.

Ispostavilo se da je njihov metabolizam u proseku 20 do 32 odsto sporiji u odnosu na grafikon koji je korišten za dizajniranje temperaturnog plana zgrada šezdesetih godina. Taj grafikon određuje temperaturu koja prija prosečnom 40-godišnjem čoveku od 80 kg, koji nosi odelo i kravatu.

Danas je taj model vrlo pogrešan, smatra jedan od autora studije Boris Kingma. On kaže da ženama više odgovara temperatura od 24 stepena Celzijusa, a muškarcima 21, kolika je i prosečna temperatura u savremenim kancelarijama.

Muškarci u odelima i sa kravatama, trebalo bi da “skinu nešto od garderobe”, smatra Kingma, dok drugi savetuju sisteme u kojima se radnicima omogućava da sami podešavaju temperaturu u svojim “boksovima”.

Potrebno je pronaći nove idej, jer “fenomen žena koje se smrzavaju na radnom mestu postaje vrlo očigledan”, kaže jedan od istraživača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: