"Omogućite nam da istražujemo psihodelične droge"

Psihodelične droge uključujući LSD i „magične pečurke“ su mnogo manje štetne nego što se ranije mislilo, pa bi trebalo promeniti njihov zakonski status, kako bi naučnici mogli da ih istraže, smatra jedan ugledni psihijatar.

Život

Izvor: Independent

Sreda, 27.05.2015.

10:26

Default images

Foto: afgooey74 / Flickr.com

Ispitivanja takvih narkotika obustavljena su 1967. kada su postali ilegalni zbog sumnje da izazivaju psihološku i društvenu štetu.

Međutim, prema pisanju psihijatra dr Džejmsa Rakera u British Medical Journal, nema dokaza da takve droge izazivaju zavisnost, a nema dovoljno razloga za sumnju da štete psihi ljudi. Štaviše, on kaže da mnoge ranije studije ukazuju da njihova upotreba u lečenju psihijatrijskih poremećaja daje dobre rezultate.

Istraživači su ponovo zainteresovani za LSD i psilocibin – aktivni sastojak „magičnih pečurki“ – a smatraju i da su korisni u lečenju bolesti zavisnosti, opsesivno kompulsivnih poremećaja, pa čak i u ublažavanju simptoma anksioznosti kod pacijenata u terminalnim fazama bolesti.

Međutim, veća ispitivanja su „gotovo nemoguća“, objašnjava dr Raker zbog „praktičnih, finansijskih i birokratskih prepreka“, zbog toga što te supstance imaju pravni status narkotika.

U Velikoj Britaniji „magične pečurke“ i LSD spadaju u droge klase A. Institucije koje žele da ih ispituju prvo moraju dobiti dozvolu za posedovanje droga koja košta 5.000 funti i proći niz birokratskih provera, pa je zato ima svega četiri bolnice.

Mali broj proizvođača spreman je da proizvodi droge, jer se suočava i sa međunarodnim zakonskim preprekama. Tako istraživački centri moraju da izdvoje ogromne sume novca, kako bi dobili droge od uzgajivača. Jedan proizvođač je tako naplatio neverovatnih 100.000 funti za samo jedan gram psilocibina.

„Ova ograničenja, praćena birokratijom, znače da je cena kliničkog istraživanja psihodeličnih supstanci pet do deset puta viša od istraživanja droga koje su dokazano štetne, poput heroina i za koje se zna da nemaju koristi koje bi mogle biti široko primenjivane“, piše dr Raker, psihijatar Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju na Kings koledžu u Londonu.

Nacionalna i međunarodna tela trebalo bi da smeste psihodelične supstance u klasu 2, smatra on, kako bi „obezbedili dokaze o njihovom terapeutskom potencijalu“.

Ministar policije Majk Pening je izjavio: “Ilegalne su one droge koje su podvrgnute naučnim i medicinskim analizama i za koje je dokazano da su štetne po ljudsko zdravlje. Psihodelične droge uništavaju živote, porodice i zajednice i ova Vlada nema nameru da ih dekriminalizuje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: