Dragoceni metali iz ljudskih fekalija vrede milione dolara

Naučnici tvrde da bi neko ko se posveti izvlačenju zlata iz ljudskog izmeta relativno lako mogao postati milioner.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 24.03.2015.

21:10

Default images
Foto: Beta, AP

Štaviše, osim zlata, fekalije prosečnog čoveka sadrže i platinu, srebro i druge metale, pa čak i retke paladijum i vanadijum.

Istraživači se nadaju da će “rudarenjem” u kanalizaciji biti smanjena potreba da se sirovi metali izvlače iz zemlje, što bi na posletku trebalo da dovede do smanjenja zagađenja.

Ranija istraživanja procenjivala su da izmet jednog miliona ljudi sadrži dragocene metale u vrednosti od 12 miliona dolara.

“Metali su svuda, čak i u kozmetici koju koristite”, kaže dr Kejtlin Smit iz Udruženja američkih geologa.

Ipak, sve te dragocenosti završe u kanalizaciji.

Cilj nove studije je da se hemikalije koje se koriste u izvlačenju ruda primene i na ljudski otpad.

Iako neke od njih imaju reputaciju zagađivača životne sredine, u kontrolisanim uslovima ne bi trebalo da predstavljaju problem.

Istraživači su već analizirali ljudski izmet i otkrili metale poput platine, srebra i zlata pod elektronskim mikroskopom.

“Da se ta količina zlata nalazi u tlu, opet bi bilo isplativo da je rudarimo”, kaže dr Smit, dodajući da isplativost ekstrakcije dragocenih metala iz fekalija tek treba da se proceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: