Život

Petak, 27.02.2015.

16:25

Magična simbioza Sahare i Amazonije (VIDEO)

Svake godine vetrovi pokupe milione tona prašine i peska iz Sahare, nose ih 2.500 kilometara na zapad, a zatim “ostave” u amazonskoj prašumi.

Izvor: Independent

Default images

Prašina koja sadrži visoke količine fosfora postaje plodno tle za bogatu floru džungle.

Naučnici znaju za ovu simbiozu Sahare i Amazonije već dugo, ali su sada po prvi put precizno izračunali količine prašine koje ovim putem dođu do Južne Amerike.

“Znamo da je prašina iz Sahare veoma važna”, kaže Hongbin Ju, stručnjak za atmosferu koji radi na Univerzitetu u Merilendu.

“To je esencijalna komponenta sistema Zemlje. Prašina utiče na klimu, a klimatske promene utiču na prašinu. Kako bismo razumeli te efekte, moramo odgovoriti na dva osnovna pitanja: Koliko prašine se transportuje i koja je veza između količina prašine i klimatskih indikatora?”

Ju i njegove kolege bazirali su proračune na podacima koje je prikupio NASA CALIPSO satelit između 2007. i 2013.

Rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Geophysical Research Letters.

Oni su izračunali da svaki jak vetar pokupi u proseku 182 miliona tona prašine, što je ekvivalentno količini koja stane u 689.290 velikih kamiona.

Prašina zatim putuje preko Atlantskog okeana, a na Amazoniju padne oko 28 miliona tona. Vetar nastavlja da nosi 132 miliona tona prašine dalje na Zapad.

Ju kaže da se najplodnija prašina prikuplja iz Bodel depresije u Čadu, koja je nekada bila dno jezera koje su plodnim učinili umrli mikroorganizmi.

Fosfor koji je za njima ostao ključan je za razvoj biljaka i njihov rast, a Amazonija zavisi od njega.

Projekat koji je pratio čudesnu simbiozu Sahare i Amazonije trajao je sedam godina.

“Ovo je mali svet i svi smo povezani”, kaže Ju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: