Gej katolici uz "počasti" dočekani u Vatikanu

U Vatikanu se danas dogodio presedan: grupa američkih katolika homoseksualaca i lezbijki primljena je uz sve počasti na nedeljnoj audijenciji kod pape.

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

20:08

Default images

Gej hodočasnici su sedeli u delu publike rezervisanom za VIP goste, ali su ipak na listi zvanica Vatikana skromno navedeni kao "grupa laika u pratnji časne sestre", a ne kao predstavnici organizacije "New Ways Ministry".

Čak nisu bili ni glasno najavljeni, kao što to običaj nalaže: kada je sveštenik koji čita listu gostiju stigao do naziva njihove organizacije samo ga je "preskočio", a nije ih spomenuo ni papa Franja, prenosi AP.

Čak i ovako predstavnici New Ways Ministry-a su zadovoljni.

"Ovo je znak promena pod uticajem pape Franje", rekla je sestra Dženin Gremik, suosnivačica organizacije koja okuplja katolike homoseksualce i bori se za zaštitu prava LGBT populacije.

"Papa Franja mi daje nadu", izjavila je ona za AP.

"Ovo pokazuje da je voljan da primi nazad u središte crkve one koji se nalaze na njenom rubu", zaključila je Gremik.

Nekoliko meseci nakon izbora, papa Franja je izjavio da ne može da sudi homoseksualcima koji imaju dobru volju i traže Boga.

Foto: Julie Missbutterflies/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: