Bil Gejts: Veštačka inteligencija može postati pretnja

Veštačka inteligencija će nam u početku biti od pomoći, ali će nam kasnije zadavati glavobolje, smatra Bil Gejts.

Život

Izvor: Independent

Petak, 30.01.2015.

10:05

Default images
Beta / AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Odgovarajući na pitanje da li će superinteligentne mašine postati egzistencijalna pretnja čovečanstvu, Gejts je rekao da će pre toga mašine “obavljati mnogo poslova umesto nas”.

“Nekoliko decenija kasnije, kada inteligencija dovoljno ojača, može da postane problem. Slažem se sa Elonom Maskom i još nekim ljudima na tu temu i ne razumem zašto pojedine ovo pitanje ne brine”, rekao je Gejts odgovarajući na pitanja korisnika interneta putem mreže Redit.

Majkiosoftove tehnologije poput servisa Kortana, digitalnog ličnog asistenta, i same se služe veštačkom inteligencijom, kako bi predvideli šta je korisniku potrebno i adekvatno odgovorili na njegove zahteve.

Elon Mask i Stiven Hoking, između ostalih, potpisali su pismo kojim pozivaju naučnike da istražuju probleme veštačke inteligencije.

I Mask i Hoking govorili su o opasnostima koje takva tehnologija može da nosi.

Mask ju je opisao kao “traženje đavola” i “najveću egzistencijalnu pretnju”, dok je Hoking rekao da veštačka inteligencija može biti kraj čovečanstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: