Šta je zaista istrebilo mamute?

Jedna od najkontroverznijih ideja o praistorijskoj Severnoj Americi, koja ističe da je udar asteroida pre 12.800 godina istrebio mamute i desetkovao rane naseobine ljudi, ponovo je osporena.

Život

Izvor: Huffington Post

Sreda, 14.05.2014.

09:51

Default images

Nezavisni arheolozi ponovo su analizirali geološke materijale koji navodno ukazuju na udar i otkrili da se dokazi ne poklapaju sa važećim zaključkom.

Oni koji podržavaju teoriju udara, ukazuju na postojanje 29 mesta, od Severne Amerike do Evrope, koji sadrže tanki sloj sedimenta koji navodno datira od pada asteroida.

Poslednja studija proveravala je da li su uzorci tla sa pomenutih mesta zaista stari 12.800 godina.

Samo tri od 29 je zaista te starosti, saopštili su istraživači u žurnalu "Proceedings of the National Academy of Sciences."

Za uzorke s drugih mesta, ili nisu korišćene uobičajene radiometričke metode, ili su mnogo starije ili mlađe od navodnog udara.

"Hronologija se ne uklapa", kaže vođa tima Dejvid Melcer, arheolog Južnog Metodističkog univerziteta u Dalasu.

Nema sumnje da se nešto važno dogodilo u toj regiji pre oko 12.800 godina. Temperature na severnoj hemisferi su vrtoglavo porasle, a pametni lovci, poznati kao narod Klovis, nestali su sa današnjeg zapada SAD.

Mnoge velike životinje, poput mamuta, istrebljene su u tom događaju.

Oni koji i dalje veruju u udar asteroida, ističu da su među dokazima i sićušni dijamanti nastali od visokog pritiska usled udara, kao i čađ i ugalj u slojevima tla koji su nastali od plamena koji je izazvao udar.

Protivnici ove teorije, smatraju da postoje i druga objašnjenja za postojanje tih materijala, a da bi udar komete ili asteroida, sigurno ostavio dublji trag u geološkoj istoriji, ali da dokaza za to nema.

Melcerov tim uključuje stručnjake i za severnoameričke Paleoindijance.

Oni su analizirali originalnu literaturu o pomenutih 29 mesta i proveravali tačnost tvrdnje da su ona stara 12.800 godina.

Na primer, glečer u Alberti (Kanada), opisan je kao star 13.000 godina, ali je ta starost pripisana na osnovu sličnih osobina sa lednikom udaljenim 2.600 kilometara, koji je nastao od druge ledene površine.

Na drugim mestima, radiougljenično datiranje obavljano je na uzorcima koji su prikupljeni hiljadama metara od navodnog sloja udara.

Na plaži Veli u Alberti, datiranje je obavljano na osnovu lobanje istrebljenog muflona. Međutim, navodni markeri udara, pronađeni su u sedimentima sasvim drugog fosila – lobanje konja.

Sve te analize nisu mogle da dokažu da se nešto simultano dogodilo na svih 29 lokacija pre 12.800 godina, zaključio je Melcerov tim.

"Za sada nema dokaza ni razloga za prihvatanje teorije o udaru nekog vanzemaljskog tela", pišu naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: