Sujeverje poboljšava naš učinak!

Slobodno zadržite privezak sa vašom srećnom zečijom šapicom, naučnici su otkrili da verovanje u sujeverje zapravo pospešuje obavljanje određenog zadatka tako što vam daje dodatno samopouzdanje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:23

Default images

Ustaljeno je mišljenje da je sujeverje utočište iracionalnih osoba i da ono zapravo nema nikakvog direktnog uticaja na uspešno razrešenje problema sa kojima se susrećemo. Međutim, istraživači sa Univerziteta Cologne u Nemačkoj smatraju da postoje brojne dobre stvari sujeverja kada je rešavanje određenog zadatka u pitanju i da se one mogu čak i dokazati.

Sportisti su u velikoj meri sujeverni i podložni brojnim ritualima za koje se nadaju da če pospešiti njihov učinak: Majkl Džordan je nosio šorc koji je koristio na utakmicama na koledžu ispod dresa svog kluba, dok je Tajger Vuds na finalima golf turnira redovno nosio crvenu košulju.

Istraživači su na osnovu ovih saznanja pripremili 4 eksperimenta u kojima je učestvovao 151 student kako bi testirali koliko će njihovo verovanje u sreću uticati na njihov učinak u golfu, mentalnom rasuđivanju, igrama sa anagramima i opštoj motorici.

U prvom eksperimentu studenti koji su verovali da igraju sa „srećnom“ lopticom pogodili su metu veći broj puta nego što je to bio slučaj sa onima kojima je rečeno da igraju sa istom lopticom koju su koristili i svi drugi učesnici. Drugi eksperiment zahtevao je od učesnika da pomeranjem plastične cevi ubace 36 kuglica u odgovarajuće rupe, prva grupa kojoj je znak za početak igre bila rečenica „držimo vam prekrštene palčeve“ brže su obavili svoj zadatak nego studenti kojima je samo rečeno „kreni“.

Poslednja dva eksperimenta pokušala su da otkriju da li pored poboljšanog uspeha, sujeverje može dodatno psihološki da utiče na ispitanike.

Jednoj grupi studenata oduzet je njihov „srećni“ predmet dok je drugoj bilo dozvoljeno da zadrži predmete za koje misle da im donose sreću. Studenti koji su bili u posedu svojih amajlija ostvarili su znatno bolje rezultate od kolega koje su usled nedostatka njihovih srećnih predmeta pokazali znanto veću nesigurnost pri rešavanju zadataka i smanjenu koncentraciju kao i znatno niže postavljene ciljeve prilikom rešavanja izazova.

Foto: Krisph, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: