Sve više ljudi umire zbog pušenja

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2006.

15:05

Default images

Broj smrtnih slučajeva poruzrokovanih pušenjem u svetu biće udvostručen do 2020. godine, odnosno, sa sadašnjih 5 porašće na 10 miliona, mada bi stvarna cifra mogla biti znatno veća, upozorili su naučnici.

Ova prognoza se smatra suviše niskom, budući da međunarodno ispitivanje mladih od 13 do 15 godina nije obuhvatilo neočekivano povećanje broja pušača među mladim devojkama, široku izloženost pasivnom pušenju i korišćenje drugih duvanskih proizvoda.

"Uticaj pušenja na smrtnost u svetu mogao bi biti veći od očekivanog", ocenio je doktor Čarls Voren iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. "Ukoliko se nešto ne učini, pušenje će povećati stopu smrtnosti", rekao je Voren agenciji Rojters.

Globalno ispitivanje pušenja među mladima, koje je obuhvatilo 750.000 tinejdžera u 131 zemlji i u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, koje je obavio Voren sa svojim timom, pokazalo je da puši blizu 9 odsto učenika, a 11 odsto njih koristi duvanske proizvode, kao što su duvan za žvakanje, cigare i nargile. Ispitivanje je pokazalo da se smanjuje razlika između broja pušača među mladićima i devojkama.

Više od 40 odsto ispitanih učenika je izjavilo da je izloženo pasivnom pušenju kod kuće, a 50 odsto njih na javnim mestima, navedeno je u izveštaju koji je objavljen u Internet izdanju medicinaskog časopisa Lancet.

Pušenje je vodeći uzročnik smrtnih slučajeva koji bi se, inače, mogli izbeći. Pušenje povećava rizik od srčanog i moždanog udara, respiratornih problema, raka pluća i drugih oblika kancera. Voren je pozvao na udvostručavanje napora za sprečavanje pušenja među tinejdžerima, pre svega među devojkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: