Život

Petak, 27.01.2012.

12:11

Svet dobio jedinstvenu teoriju života?

Zemlja je živa, planeta, voda, proteini i DNK su živi. To tvrdi nova teorija o postanku, evoluciji i prirodi života i time ujedno objedinjuje sve dosadašnje teorije života, u svim njegovim segmentima.

Izvor: Dnevnik.hr

Default images

Autor teorije je Erik Andrulis, asistent predavač molekularne biologije i mikrobiologije, medicinskog Univerziteta “Case Western Reserve” u Clevelandu. Njegova transdisciplinarna teorija pokazuje kako su objekti na koje se inače gleda kao nežive, zapravo živi.

Njeno najjače oružje jeste široka moć objašnjenja, primenjiva na svim područjima nauke i medicine i njen cilj jeste da bude katalizator nove naučne renesanse, prenosi Physorg.com.

Rukopis Andrulisove “Teorije porekla, evolucije i prirode života”, objavljen je u žurnalu Life i ne objašnjava na novi način samo pojavu života na Zemlji i u svemiru, već strukturu postojećih ćelija i biosfera.

Povreh toga što ta teorija rešava neke dugostojeće paradokse i zagonetke u hemiji i biologiji, ona ujedinjuje kvantnu i nebesku mehaniku. Andrulisova teorija je jednostavna, nematematička i eksperimentalno i iskustveno dokaziva. U tom smislu, njegov portret kvantne gravitacije je radikalan.

U osnovi, Andrulis tvrdi kako se sva fizička stvarnost može modelirati jednim geometrijskim entitetom, koji ima karakteristike živog bića - kružnom (žiro) spiralom (gyre). Njegov “'žiromodel”opisuje objekte, čestice, atome, hemikalije, molekule i ćelije, kao kvantizirane pakete energije i materije, koji kruže između aktivnog i mirnog stanja oko singulariteta, koji je zapravo središte samog žiromodela.

Singularitet je sam po sebi modeliran kao kružna spirala (gyre) i u potpunosti je kompatibilna s termodinamičkom i fraktalnom naravi života. Kao primer takvog uređenja života, autor navodi poznatu rusku babušku (drvenu lutku, u kojoj se nalaze sve manja i manja drvena lutka).

Uklapanjem žiromodela činjenicama prikupljenim tokom celokupne naučne prošlosti, Andrulis potvrđuje postojanje predloženih osam zakona prirode. Jedan od njih, prirodni zakon jedinstva, kaže kako su živa ćelija i bilo koji deo svemira nesvodljivi. Isto tako, jedan od osam zakona prirode kaže kako atomi i kosmičke strukture imaju ista organizacijska ograničenja.

Jednostavnim rečnikom, to znači da se atomi u ljudskom telu i planetarni sastavi širom svemira, kreću i ponašaju na identičan način.

“Moderna nauka nema objedinjujuću interdisciplinarnu teoriju života, Drugim rečima, trenutne teorije ne objašnjavaju, ili ne mogu da objasne zašto život jeste kakav jeste, a ne nešto drugo.

ova sveža paradigma daje sasvim novu perspektivu na prirodu i značenje života i nudi rešenja problema a sam njen cilj jeste da okonča debate', istakao je dr Andrulis.

Kako bi svoju teoriju testirao, Andrulis je napravio dvosmerni dijagram koji prikazuje i predviđa dinamiku energije i materije. Dok takvi dijagrami možda nisu poznati nekim naučnicima, oni su dobro poznati biolozima, hemičarima i biohemičarima. Andrulis je svojom teorijom uspešno predvideo i identifikovao skriveni trag biogeneze ribonukleinske kiseline (RNK). Istu teoriju sada koristi kako bi ujedinio teorije evolucije i razvoja ljudske rase.

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: