Katar: Dva miliona dolara za belog sokola

Soko vredi kao Ronaldo ili Mesi! Gde? U Kataru, naravno.

Izvor: Dušan STOJAKOVIÆ

Subota, 24.01.2015.

08:45

Default images

Foto: Don DeBold/ Flickr.com

Bogati žitelji malog emirata u Persijskom zalivu bukvalno zlatom plaćaju najlepše primerke ove grabljivice. Za belog sokola bez ijednog pera druge boje spremni su da iskeširaju i dva miliona dolara, pišu Večernje novosti.

Kao i u mnogim drugim zemljama, sokolarstvo je i u Kataru deo porodične tradicije. Kada se doda da ova država ima najviši životni standard na svetu, onda se tradicija pretvara u strast.

U samom centru prestonice Dohe je pijaca Suk Vakif. U njenom sastavu je i veliki market u kojem se trguje sokolovima. Na desetine ptica strpljivo čekaju da pronađu svog vlasnika. Oči su im prekrivene kapicama kako ne bi leteli i kako ne bi bili uznemireni ljudskim prisustvom.

Kažu da im kapice drže dok ne pronađu gazdu. Onda se skidaju i počinje period upoznavanja. Soko mora da se navikne na vlasnika i miris njegovog tela, kako bi tačno znao kome treba da se vrati. Za svaki slučaj, pernatim ljubimcima se ugrađuju navigacioni uređaji, kako bi vlasnik putem kompjutera ili pametnog telefona mogao da pronađe svoju pticu.

Cene su šarolike. Što ptica ima više belih pera - to više vredi. U ovom trenutku, najskuplji primerak je bio snežnobeli soko, sa tek nekoliko desetina tamnih peruški. Njegova početna cena je 200.000 dolara. Prosta računica govori da po mrkom peru, cena pada za 100.000 zelenih novčanica.

A, kad već vole skupe ptice, onda moraju i da brinu o njima. Zato su na rubu Suk Vakifa izgradili bolnicu za sokolove koja ima čak i luksuzno i moderno prijemno odeljenje - kartoteku. Tu su smeštene istorije bolesti pernatih grabljivica.

Prehlade, uznemirenost, povrede... Sve su to razlozi da najplaćeniji veterinari specijalisti brinu o sokolovima.

Iza prijavnice, ponovo ambulantni luksuz, kakvog u Srbiji nema ni u najreprezentativnijim klinikama. Moderni dijagnostički aparati, operacione sale, sobe za rehabilitaciju... Jedino što odaje da je reč o bolnici za ptice su stubići sa postoljima na kojima tokom tretmana stoje pacijenti.

Katarani sa ponosom poziraju sa svojim ljubimcima. Pomalo se čude šta je to nama Evropljanima zanimljivo u jednoj običnoj bolnici za sokolove. Njima je to sasvim uobičajeno i samo jedna, mada najvažnija strast. Na drugom mestu su konji. Svaki bogatiji muškarac svoj uspeh meri vlasništvom nad konjima. Ko ima ergelu zna se da je pravi gazda.

Tek na trećem mestu su sportski automobili. Prosečan državljanin Katara ima šest registrovanih automobila. Kakvih? Najskupljih, naravno! Od "mercedesa", "audija", "hamera"... Nije važno koji je model. Važno je da je najskuplji. Tako se živi u biseru Persijskog zaliva.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: