Baka Dana - primer za sve nas (VIDEO)

Nastavnica fizike i matematike u penziji Danica Šmic više od pola života posvetila je drugima. Ona i sada, s osamdeset godina, radi kao volonterka Crvenog krsta i već 30 godina neumorno pomaže starim i nemoćnim sugrađanima, ali i mladima kojima je pomoć neophodna.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

19:27

Default images

Da godine nisu presudne kada nekom treba pružiti pomoć, pokazala je baka Danica Šmic. Ona u svakom trenutku zna kome su potrebni lekovi, hrana ili ogrev, zna ko pati jer su mu deca daleko u svetu, ko je ostao bez ljubavi svog života, a ko nema ni za hleb. Ona je dobar slušalac i uvek ima lepu reč za usamljene, bezvoljne i razočarane.

“Kao volonter sam jako zadovoljna, i to me čini srećnom. Čini mi zadovoljstvo, čak i čast što sam volonter Crvenog krsta”, kaže za B92 Danica Šmic. “Ali taj naš rad, volonterski, uglavnom je terenski: obilazak starijih osoba, saradnja sa patronažom…”

Kako navodi ova vedra baka, neki put ide sama, a neki put sa patronažnom sestrom.

“Pre nekoliko meseci nam je jedna gospođa napunila 110 godina života, pa smo je posetili”, priča baka Dana.

Ona napominje da Crveni krst na Senjaku ima čak 700 članova i da sve njih obilazi. Starim osobama svakodnevno donosi lekove, vodi ih kod lekara, plaća njihove račune i kaže da je ta pomoć, ali i druženje ono što je ispunjava.

“Svakog daa sam u kontaktu sa njima i ujedno prikupljam članarinu i obilazim stare. Čujem njihove probleme i problemčiće, ako im nešto treba”, navodi ona. “Nekako smo svi povezani, naročito što sad Crveni krst Savski venac ima grupe samopomoći i tu jedni drugima pomažemo. Kada postoji ta pomoć između članova grupe, onda oni posle i drugima pomažu. Više ne misle koliko im je godina.”

Pored svega, Dana planinari, ne pije lekove, dnevno obiđe bar dvoje komšija i prepešači više od deset kilometara.

Oba sina su joj odrasla, a kako kaže, i unuci vode svoje živote. Baka Dana svoj samački život ispunila je humanitarnim radom, a njeno ljupko lice pamti svako ko ju je upoznao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: