Pogledajte kako su kod uticajnog kritičara prošla srpska vina

Najuticajniji vinski kritičar na svetu, Robert Parker, u svom magazinu Wine Advocate, po prvi put u istoriji objavio je ocene za vina iz Srbije.

Izvor: Izvor: Vino & Fino

Četvrtak, 25.09.2014.

13:41

Default images

Izuzetno visokim 91 poenom ocenjena je Sub Rosa 2007, vodeće crveno vino vinarije Budimir, stvoreno kao kupaža autohtonog prokupca i manjim delom kaberne sovinjona. Veoma visoke ocene dobila su i druga vina iste vinarije. Budimirova Župska Tamjanika 2011 ocenjena je sa 89 poena, isto kao i rajnski rizling Margus Margi 2009, dok je crvena Triada 2008 zaslužila 88 poena. Rezultati su objavljeni na zvaničnoj stranici magazina "Wine Advocate", na adresi www.erobertparker.com .

Objavljene ocene i recenzije potpisao je Mark Skvajers, jedan od najiskusnijih Parkerovih saradnika. U svom opisu za vino Sub Rosa 2007 naveo je da je veoma kompleksno i intenzivno, finih voćnih aroma i snažnog završnog ukusa.

Precizno napravljeno i impresivno vino, najverovatnije će stariti sa stilom i razvijati se na bolje narednih nekoliko godina“ – napisao je Skvajers.

Vinarija Budimir nalazi se u srcu Župe, u Aleksandrovcu, gde je najveća i najmodernije opremljene, a istovremeno i jedna je od najuspešnijih srpskih vinarija, koja se fokusira pre svega na vina od autohtonih sorti groža, prokupca i tamjanike. Na čelu porodničnog posla stoji Budimir Zdravković, popularni deda Buda, najstariji i ujedno najiskusniji srpski vinar, po kome vinarija i nosi ime.

Wine Advocate objavio je recenzije i za druga vina iz Srbije, pa je tako Portugizer 2013 iz iriškog Mačkovog podruma ocenjen sa 84, dok je Morava 2011 podruma Jelić iz Valjeva dobila 86 poena. Ovaj uspeh nastavak je niza visokih priznanja koja su vina iz Srbije dobila ove godine na ocenjivanjima u Londonu, Beču, Sloveniji i Nemačkoj. Na sličan način je u junu odjeknula vest da je Regionalni trofej za najbolje crveno vino uticajnog britanskog magazina Decanter osvojila smederevska vinarija Janko za svoj Stari Zavet iz 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: