Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Nobelovu nagradu za fiziku za 2016. godinu osvojili su Dejvid J. Tules, F. Dankan, M. Holdejn i Džon Majkl Kosterlic za “teoretska otkrića topološke faze tranzicije i topoloških faza materije”.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2016.

11:58

Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku
Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara

Ovi naučnici radili su na polju fizike kondenzovane materije i otkrili potpuno neočekivano ponašanje čvrstih materijala.

Oni su došli i do matematičkog okvira (na polju topologije) kako bi objasnili ta čudna svojstva. Njihovo otkriće utrlo je put osmišljavanju novih materijala sa sasvim novim svojstvima.

“Ovogodišnji laureati otvorili su vrata nepoznatog sveta u kom materija može da se nađe u vrlo čudnim stanjima”, piše u saopštenju Nobelovog komiteta.

“Oni su koristili napredne matematičke metode da proučavaju neobične faze ili stanja materije, kao što su superprovodnici, superfluidi ili tanki magnetni filmovi. Otkriće bi moglo da ima razne primene."

Početkom sedamdesetih Majkl Kosterlic i Dejvid Tules preokrenuli su tada aktuelnu teoriju da superprovodljivost ili superfluidnost ne mogu da se jave u tanjim slojevima materije. Oni su demonstrirali da superprovodljivost može da se dogodi na nižim temperaturama i objasnili mehanizam, tranziciju faza, koja čini da superprovodljivost nestane na višim temperaturama.

Tules je osamdesetih mogao da objasni ranije eksperimente zahvaljujući tankim slojevima materijala koji provode elektricitet i kod kojih je električni otpor mogao da se precizno meri.

Otprilike u isto vreme, Dankan Heldejn otkrio je kako topološki koncepti mogu da se koriste za razumevanje svojstava lanaca malih magneta kakvi se nalaze u pojedinim materijalima.

Sada znamo za mnoge topološke faze, ne samo u tankim slojevima i nitima, nego i u običnim trodimenzionalnim materijalima.

Tokom protekle decenije, ova oblast je podstakla mnoštvo istraživanja u oblasti fizike kondenzovanih materijala, a postoji nada da će se takvi materijali koristiti u izradi novih generacija elektronike i superprovodnika za buduće kvantne računare.

Polovinu nagrade dobio je Tules, a po četvrtinu Haldejn i Kosterlic.

Tules (82) je profesor na Univerzitetu Vašington, Holdejn (65) profesor fizike na Univerzitetu Prinston u Nju Džersiju, a Kosterlic (75) predaje fiziku na Univerzitetu Braun u Providensu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: