"Ulaganje u nauku je investicija, ne potrošnja"

U Srbiji se za nauku izdvaja samo 0,5 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP), što je nedovoljno, jer bi više investiranje u razvoj nauke uticalo na podizanje ekonomije i izlazak iz krize, istakli su danas učesnici prve Regionalne konferencije promocije nauke, uz podsećanje da se u EU za nauku izdvaja u proseku dva odsto.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2013.

12:52

Default images

Govoreći o ulaganju u nauku i obrazovanje, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović je poručio da Srbija poslednjih godina doživljava renesansu u promociji nauke, te je neophodno u nju više investirati.

Ulaganje u nauku i obrazovanje, prema njegovim rečima, ne treba više da se gleda kao potrošnja, već kao investicija.

"Nauka i investicije su suštinski važne za podsticanje ekonomskog razvoja društva. Smanjenje jaza između nauke i društva jedino je moguće ukoliko postoji dijalog između državnih i lokalnih institucija, istraživačkih organizacija, akademske zajednice, medija i javnosti", kazao je Jovanović.

Jačanje veza u regionu na polju nauke je jačanje ekonomskih veza, rekao je on, dodajući da je današnja konferencija mesto razvoja postojećih projekata i prilika za nove inicijative daljeg jačanja saradnje na polju promocije nauke.

"Srpska nauka je deo evropske i svetske nauke. Srbija je uprkos svim teškoćama, uspela i uspeva da sačuva intelektualni potencijal", istakao je ministar.

Daljim povećanjem izdvajanja za nauku, smatra ministar, Srbija će potvrditi svoje mesto u evropskom istraživačkom prostoru.

Ministar je podsetio da je ove godine Univerzitet u Beogradu ušao među 300 najboljih univerziteta na Šangajskoj listi i dodao da je njegov zadatak da stimuliše BU da bude još bolji, ali i ostale univerzitete, privatne i države, da se nađu na toj prestižnoj listi.

Direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun kazala je da je njihov cilj da pomognu nauci da nađe mesto u društvu, i istakla da će regionalna saradnja pomoći da se zemlje regiona suoče sa izazovima koji se pred sve postavljaju.

Govoreći o popularizaciji nauke među mladima, Drecunova je istakla da se ove godine 50 odsto mladih prijavilo za izučavanje matematike na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Martin Kern iz Delegacije Evropske unije u Srbiji kazao je da je EU najveći donator u Srbiji i dodao da je neophodno više ulagati u nauku.

Pokazalo se da su zemlje koje više ulažu manje osetile posledice ekonomske krize poput Finske, Nemačke i Švedske, koje za investiranje u nauku izdvajaju 2,4 odsto BDP, rekao je on i dodao da EU izdvaja dva odsto BDP, dok Srbija i dalje svega 0,5 odsto.

Predsednica Nacionalnog saveta za nauku i tehnološki razvoj Vera Dondur je poručila da će ulaganje u nauku ubrzati oporavak ekonomije, otvoriti nova radna mesta i sačuvati postojeća.

"Nauka je nužnost, nije luksuz", rekla je Dondur.

Ona je dodala da se poslednjih godina povećao broj istraživača, te da ih je 2009. godine bilo 8.000, a ove godine ima 12.000 istraživača.

Prema njenim rečima, neophodno je da se veći procenat BDP izdvaja za nauku u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: