Život

Ponedeljak, 03.03.2014.

15:22

Naslednici Tesle traže da oni odlučuju

"S obzirom na to da se ja, kao potomak Nikole Tesle, ceo život lično zalažem i borim za održanje lika i dodelu počasti i priznanja ovom velikom čoveku, prinuđen sam da insistiram da me konsultujete o odluci o premeštanju njegovih posmrtnih ostataka... Ukoliko se planira bilo kakvo premeštanje njegovih posmrtnih ostataka, moja dužnost je da učestvujem u donošenju odluke i budem prisutan takvom događaju."

Izvor: Izvor: B92

Default images

Iz Teslinog memorijalnog društva (The Tesla Memorial Society) iz Nujorka stigao je dopis Teslinog pravnog zastupnika. U pismu Vilijem Terbo (Trbojević) insistira na njegovom uključivanju u proces donošenja bilo kakvih odluka o posmrtnim ostacima njegovog pradede-ujaka, kao legalnog naslednika. B92 prenosi ovo pismo u celosti.

"Želeo bih da još jednom ukažem na moje ovlašćenje i odgovornost koju imam u odnosu na polaganje posmrtnog pepela mog pradede-ujaka Nikole Tesle.

Putem medija sam saznao da je donet predlog da se posmrtni pepeo Nikole Tesle prenese iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save u Beogradu. S obzirom na to da se ja, kao potomak Nikole Tesle, ceo život lično zalažem i borim za održanje lika i dodelu počasti i priznanja ovom velikom čoveku, prinuđen sam da insistiram da me konsultujete o odluci o premeštanju njegovih posmrtnih ostataka. Uvek sam podržavao želje moje tetke dr Milice Trbojević, nećakinje Nikole Tesle, koja je bila blizak prijatelj dr Save Kosanovića (i njegovog naslednika) i koja je, zajedno sa njim, bila i suosnivač Muzeja Nikole Tesle, da posmrtni pepeo Nikole Tesle bude položen u ovom Muzeju. Prema tome, premeštanje njegovih posmrtnih ostataka predstavlja jedan veoma važan poduhvat i svakako mora da podrazumeva moje učešće.
Obraćam vam se kao najbliži živi rođak Nikole Tesle, a ne kao Predsednik Izvršnog odbora i Izvršni sekretar Teslinog Memorijalnog društva (The Tesla Memorial Society, Inc.).

Moje ovlašćenje počiva na dva odvojena, ali veoma bliska temelja. Kao prvo, moj stariji rođak Jovan Trbojević iz Čikaga i ja smo jedini živi potomci tj. praunuci-nećaci/nećakinje Nikole Tesle. Mi smo unuci Angeline Tesla-Trbojević, starije sestre Nikole Tesle. Ovo je jedinstvena krvna veza koju sa Teslom nema niko drugi.

Kao drugo, u vreme smrti Nikole Tesle 1943. godine, moj otac Nikola J. Trbojević je bio nominalni direktni naslednik Teslinog imanja, kao nećak i jedini američki državljanin koji je imao pravo, odnosno bio ovlašćen da deluje u ime Nikole Tesle, ali i kao američki državljanin koji je umro bez testamenta. Međutim, ratno vreme, bolest i poteškoće u organizovanju putovanja doprinele su tome da ove dužnosti i obaveze budu prebačene na dr Savu N. Kosanovića, drugog Teslinog nećaka, kao i da se isti prihvati privremenih obaveza za vreme rata u Njujorku. Na osnovu toga, odnosno na osnovu potpisanog sporazuma o prenosu dužnosti, Teslina imovina je prebačena u Beograd, gde je i otvoren Muzej Nikole Tesle. Ovlašćen sam da pratim porodičnu liniju nasleđivanja (u skladu sa tim kako koji član porodice umre): dr Sava Kosanović, pa dr Mica Trbojević (oboje umrli bez naslednika), pa Nikola Trbojević, pa ja.

Proveo sam više od 30 godina u predstavljanju porodice prilikom primanja počasti i priznanja u čast Nikole Tesle, kao i u promovisanju sećanja i ideala mog poznatog pretka. Ukoliko se planira bilo kakvo premeštanje njegovih posmrtnih ostataka, a u cilju očuvanja legitimiteta, moja dužnost je da učestvujem u donošenju odluke i budem prisutan takvom događaju."

William H. Terbo (Trbojević)

***

Originalno pismo možete pročitati na linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: