Zdravlje

Petak, 24.07.2020.

15:38

Direktor RFZO: Za nabavku vakcina su sada drugačiji uslovi VIDEO

Trenutno se radi na više od 150 potencijalnih vakcina protiv Kovida-19! Nikada pre nije ovoliko naučnih timova radilo na pronalasku nekog leka! Trenutno trku predvode britanska grupa sa Oksforda i AstraZeneka i ruski Nacionalni istraživački centar Gamaleja. Testiran je veliki broj ljudi i zasad sve ide dobro!

Izvor: B92

Direktor RFZO: Za nabavku vakcina su sada drugačiji uslovi VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

U trećoj fazi ispitivanja su SAD, Kina, velika Britanija i Švedska! U drugoj fazi su nemačka i Indija, dok su prvoj fazi ispitivanja Australija, Japan, Kanada, Južna Koreja! Iz Rusije stižu najohrabrujuće vesti i najava da će se sa masovnom proizvodnjom početi već u avgustu!

Mi u Srbiji nadamo se najavljenoj vakcini do kraja ove godine, sa koje god strane ona stigla! Doduše, na temu da li je treba primiti, mišljenja su još uvek su podeljena!

Kako vreme prolazi, a vakcine još uvek nema, raste bojazan da bi sudar korone i sezonskog gripa proizveo veoma teške posledice. Zato je cilj da se protiv sezonskog gripa vakciniše što više građana.

"Vakcine su najprioritetnije za kategorije školske dece, zatim trudnice, stare preko 65 godina, sve hronične pacijente i zdravstvene radnike. To su prioritetne kategorije i one bi trebalo da dobiju vakcinu. Svi čekamo vakcinu protiv kovida, a već imamo vakcinu protiv sezonskog gripa. Zašto bi dozvolili da na jesen dođe do koinfekcije i da imamo težu kliničku sliku kada postoji vakcina koja će da spreči da dobijemo sezonski grip ili neku težu kliničku sliku? Onda nam do vakcine protiv korone preostaje borba korišćenjem svih epidemiloških mera", kaže za "150 minuta" dr Sanja Radojević Škodrić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako je objasnila, sada nabavka lekova ili vakcina izgleda drugačije nego nekad.

"Nije dovoljno da se pojavi lek ili vakcina, da se vi prijavite i da je dobijete. Morate da imate prijateljske odnose sa zemljama proizvođačima, da imate stalne kontakte, stalno učestvujete na internacionalnim konkursima, da imate stabilne finansije i redovno isplaćujete sva dugovanja. Tek tada ispunjavate veći deo kriterijuma da budete prioritetna zemlja za dobijanje vakcine. Sad i lek i vakcina moraju da čekaju struku. Ako oni kažu da treba ta vakcina onda krećemo u nabavku".

Iako zvaničnu potvrdu nismo dobili, mnogi mediji su objavili da će i Institut Torlak od jeseni pustiti vakcinu protiv sezonskog gripa. Kako pišu, čeka se zeleno svetlo nadležnih institucija od decembra prošle godine.

Koji je tip vakcine u pitanju i koliko je teško napraviti jednu vakcinu saznajte od virusologa dr Radmila Petrovića u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: