Zdravlje / Vesti 5

Nesnosan bol u stomaku zapravo je bio simptom nečeg užasnog

Kada je 15-godišnjak iz Malezije odlučio da potraži pomoć lekara zbog nesnosnih bolova u stomaku, otkriveno je da nosi deformisani fetus svog preminulog blizanca.

Izvor:
Foto: Thinkstock / ilustracija

Tinejdžer je od rođenja imao tvrd otok i bol u stomaku, a lekari su na osnovu rezultata CT skeniranja pretpostavili da je reč o tumoru.

Ipak, zdravstveno stanje tinejdžera vremenom se pogoršavalo, sve dok nije bio primoran da hitno potraži medicinsku pomoć.

Dalja istraživanja pokazala su da se u stomaku dečaka nalazi fetus, koji se snabdevao pacijentovom krvlju baš poput pravog tumora, prenosi Dejli mejl.

Umrli blizanac nije mogao da se hrani zasebno, s obzirom na to da nije imao pupčanu vrpcu, placentu, niti usta, navodi se u medicinskom časopisu BMJ Case Reports.

Fetus, koji je rođen sa kosom, kožom, zakržljalim ekstremitetima i kičmom, i formiranim genitalijama, težio je 1,6 kilograma, a bio dugačak 23,8 centimetara.

Telo je vraćeno porodici na zahtev majke, koja je želela da ga sahrani.

PROČITAJTE JOŠ: Mladiću iz stomaka izvadili "tehnički živog" blizanca

Ovaj neobični fenomen poznat je u medicini pod nazivom 'foetus in fetu', a u celokupnoj medicinskoj literaturi je do sada zabeleženo oko 200 takvih slučajeva.

Nastaje usled nepravilnog odvajanja blizanaca, kada zakržljali blizanac postaje deo tela zdravog blizanca.

U oko 80 odsto slučajeva, zakržljali fetus se nalazi u stomaku. Ukoliko se ne odstrani u potpunosti hirurškim putem, moguć je nastanak malignog tkiva, navodi doktor Rašide Jakob, vođa tima bolnice "Sultan Abdul Halim" koji je izveo hirurški zahvat.

"Operacija uklanjanja zakržljalog fetusa predstavlja veliki izazov, s obzirom na to da postoji veliki broj krvnih sudova pomoću kojih se telo hrani. Veličina ovog fetusa znatno je otežala zahvat zbog velike mogućnosti oštećenja okolnih struktura u organizmu", rekao je Jakob.

Pacijent se trenutno uspešno oporavlja.

Komentari 5
Čitajte
Pošalji komentar

Vesti

Nove metode u lečenju migrene

Uprkos tome što su migrene na sedmom mestu liste uzroka onesposobljenosti kod ljudi, njima se pridaje veoma malo pažnje kao velikom zdravstvenom problemu, napisao je dr Endru Čarls, neurolog iz Kalifornije, za "Medicinski žurnal Nju Inglanda" (The New England Journal of Medicine).

Vesti četvrtak 19.10. 13:24 Komentara: 8