Zašto godži bobice zovu crveni dijamant?

Crveni dijamant na istoku, vučje bobice na zapadu, superhrana modernog doba – godži bobice potiču sa Tibeta i u Aziji se koriste već 6.000 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

12:35

Default images

U okolini Niša porodica Jovanović uspešno ih gaji pet godina. Ekipa "150 minuta" posetila je njihov rasadnik i oglednu plantažu i probavši, kako kažu, čudotvornu voćku i sve što se od nje može spremiti.

U svetu ima 17 varijeteta godži bobica, a na imanju Jovanovića u blizini Niša, 11.

"Posebno je zato što imam crni godži sa varijetetima.To je najlekovitija voćna vrsta na svetu, koja momentalno ne postoji u Evropi i šire, osim u Indokini", kaže uzgajivač Ljubiša Jovanović.

Ljubiša je odlučio da gaji godži bobice kada je shvatio koliko mu je ova biljka pomogla u borbi protiv raka debelog creva. Danas u njegovoj porodici nikome ne prolazi dan bez ove superhrane.

"Sve što možete da zamislite može da se spremi, najpre kafa sa godžijem, to je prvo i osnovno za nas početak dana. Slatko, džem, sladoled sa godžijem, pita sa godžijem, bundevom i lešnicima, proja sa listovima lastara, salata i smuti u koji idu sve vrste godžija", kaže Slovenka Jovanović, Ljubišina supruga.

Samo neke od lekovitih funkcija crvenog dijamanta su jačanje imunog i kardio-vaskularnog sistema, neutralisanje posledica hemioterapije, regulisanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

"Jedan gram crnog godžija je kao da smo pojeli 28g borovnice, 50 g crvenog godžija i 50g semenki grožđa. toliko ima nutrijenata u jednom gramu crnog godžija, zato je tako skup", kaže sin Nemanja, agronom voćarstva.

Dnevna doza crnih godži bobica je 3-6g, crvenih 20-30 g. Kiselkasto-slatkastog su ukusa.

Porodica Jovanović ima velike planove, do kraja ove godine zasadiće još 50.000 sadnica. Ova biljka cveta i rađa od juna do kraja oktobra, a ako se gaji na pravi način, već posle četiri meseca će imati rod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: