U Višegradskoj počeo da radi najsavremeniji tajm laps aparat

U momentu kada je sve više parova prinuđeno da do potomstva dođe putem vantelesne oplodnje, i kada država razmatra i mogucnost pomeranja starosne granice,na klinici za ginekologiju u Višegradskoj, počeo je da radi tajm laps aparat, koji znatno olakšava praćenje i rast embriona , pre implementiranja putem vantelene oplodnje.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2016.

16:52

U Višegradskoj počeo da radi najsavremeniji tajm laps aparat
Foto: Thinkstock

Strah od neuspeha, strah od ponavljanja neke parove spreči da ikada i pokušaju da dobiju potomstvo ,putem vantelesne oplodnje. Poslednjih godina parova koji ne mogu prirodnim putem da dobiju dete je sve više ali i metoda vantelesne oplodnje sve savremenija pa je samim tim, neuspešnih intervencija sve manje.

“Unapredili smo kadar dobili smo nove embriologe, infrastrukturni radovi su uradjeni tako da je to jedan novi kvalietet u nasem radu, u tom smislu umesto jednog funkcionalog mesta za vantelesnu oplodnju sada imamo dva sto unapredjuje nas kvalitet i broj uradjenih intervencija osim toga imamo sada dva nova aparata za xi “, rekao je Aleksandar Stefanovic direktor GAK-a.

Ovih dana na ginekološkoj klinici u Višegradskoj, počeo je da radi i najsavremeniji tajm laps aparat, koji posebnom kamerom prati i rast i razvoj embrinona. Sada lekari mogu da prate promene a i budući roditelji u svakom momentu mogu da vide kako se razvija embrion u jajnoj celiji.

“U dosadašnjim procedurama bez tajm laps tehonologije nije bilo moguće videti i znati na kom stadijumu i u kom stepenu je došlo do daljeg razvića same jajne ćelije odnosno embriona što nam tajm laps omogućava a da pritom ne narušavamo sredinu u kojoj se on nalazi sto se u prethodnom načinu praćenja, značajno desavalo”, rekla je Snežana Vidaković načelnica odeljenja za vanatelesnu oplodnju.

Nakon što se embrion razvije, implementira se postupkom vantelesne oplodnje. Od početka godine na ginekološkoj klinici urađeno je više od 170 procedura vantelesnog oplođenja i skoro 300 intrauterinih insemenacija a do avgusta uspešnost začetih trudnoća bila je 40 odsto. Država odnedavno finansira treći pokušaj vantelesne oplodnje a razmatra se i mogućnost da se i starosna granica žena pomeri na 41. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: