Kako da na vreme sprečite bolesti srca

Svakodnevna žustra šetnja može smanjiti rizik od srčanih bolesti za četvrtinu kod žena mlađih od 50 godina, pokazalo je novo istraživanje.

Daily Mail Izvor:
Podeli

Foto: Ulisse Albiati / Flickr.com

Stručnjaci kažu da nije važno kako vežbate, sve dok to činite barem dva i po sata nedeljno.

Čak i gojazne žene mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja vežbanjem.

Koristi fizičke aktivnosti za zdravlje srca su dobro poznate, ali je većina istraživanja sprovedena na sredovečnim ili starijim ljudima.

Iako je smrtnost usled srčane bolesti relativno niska kod žena starosti između 25 i 54 godine, nije primećen pad broja onih koje su takva oboljenja ipak ubila, pokazala je studije Američkog udruženja za prevenciju bolesti srca, objavljena u časopisu “Circulation”.

Prof. Andrea Čomistek sa Univerziteta u Indijani kaže da je njihov cilj i bio da provere mogućnost prevencije takvih bolesti kod mlađih žena.

“Želeli smo da saznamo šta mlade žene mogu učiniti kako bi smanjile šanse da dobiju bolest srca”, kaže ona.

Među ženama starosti između 27 i 44 godine, koje su učestvovale u studiji, otkriveno je da su one koje su u slobodno vreme imale najviše fizičke aktivnosti imale 25 odsto manji rizik od bolesti srca.

Aktivnost nije morala da bude intenzivna, da bi od nje bilo koristi, pa istraživači kažu da su efikasnije čak i nešto žustrije šetnje.

Istraživanje je zasnovano na učestalosti, trajanju, intenzitetu i tipu fizičke aktivnosti među više od 97.000 žena.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Vegetarijanci skloniji depresiji od svaštojeda?

Vegetarijanci i vegani su podložniji psihičkim, ali i fizičkim bolestima nego osobe čija ishrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji od svaštojeda, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika sa Univerziteta u Bristolu čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of Affective Disorders".

Vesti nedelja 24.09. 18:32 Komentara: 19

"Dan za varanje", ključ uspešne dijete

Jedan od načina na koji možete da olakšate rigoroznu dugoročnu dijetu je uvođenje "dana za varanje", svojevrsnog psihološkog olakšanja koje će vas motivisati da istrajete u dijeti, a da je pritom ne pokvarite, smatraju naučnici sa Univerziteta u Tasmaniji.

Vesti nedelja 24.09. 12:00 Komentara: 5
strana 1 od 1958 idi na stranu