Dezodoransi menjaju više od mirisa

Nanošenjem dezodoransa ili antiperspiranata menja se miris vašeg tela, ali se isto tako menjaju i bakterije.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

13:48

Dezodoransi menjaju više od mirisa
Foto: Thinkstock

Najnovija studija otkrila je da se organizmi koji žive u i na našoj koži drastično menjaju usled nanošenja supstanici ispod pazuha.

Evolucionarna genetičarka Džuli Horvat regrutovala je 17 učesnika koji koriste dezodoranse i antiperspirante, ali i one koji ne koriste nikakve preparate za prikrivanje neprijatnih mirisa, prenosi Vašington post.

Prvog dana ispitivanja, istraživači su otkrili da korisnici dezodoransa imaju više mikroba nego osobe koje ne koriste nikakve preparate. Kod korisnika antiperspiranata zabeležen je veoma mali broj mikroba.

Međutim, najviše je iznenadio podatak da su sve grupe nakon pet dana tokom kojih nisu koristili nijedan proizvod imali sasvim različite rezultate odnosno različitu količinu mikroba na svom telu.

“Korišćenje antiperspiranta i dezodoransa u potpunosti preuređuje ekosistem mikroba vaše kože – odnosno šta živi na nama i u kojoj količini”, izjavila je Džuli Horvat i dodala da je neophodno sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdile razlike delovanja različitih preparata, ali eksperti spekulišu da antiperspiranti ubijaju tipične mikrobe koji se nalaze ispod pazuha i na taj način dozvoljavaju razvoj manje uobičajenih bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: