Svetom se brzo širi bakterija koja razlaže ljudsko tkivo

Novootkrivena vrsta bakterije uzrok je sve brojnijih infekcija u Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Francuskoj i Švedskoj.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 17.07.2015.

19:10

Default images

Bakterije iz grupe streptokoka obićno izazivaju bezazlene zdravstvene tegobe poput upale grla i blagih kožnih infekcija, što su zdravstveni problemi koji se lako leče antibioticima.

U nešto težim slučajevima bakterija prodie dublje u organizam, uzrokujući upalu pluća, infekcije krvi i nekrotizirajući fasciitis, oboljenje koje karakteriše razlaganje ljudskog tkiva i koje neće preživeti 25 odsto obolelih osoba.

Naučnici Kraljevskog koledža u Londonu nedavno su, međutim, otkrili novi podtip bakterije iz sgrupe streptokoka koja izaziva nekrotizirajući fasciitis.

Nazvana emm89, ova vrsta organizma uzrok je sve većeg porasta infekcije u poslednje vreme. Ona proizvodi više toksina i ne poseduje spoljašnju kapsulu zbog čega se mnogo brže širi i što je čini još invanzivnijom u ljudskom telu.

Naučnici navode da nema razloga za paniku jer emm89 još uvek osetljiv na penicilin i njemu slične antibiotike. Oni se nadaju da će zahvaljujući dodatnim istraživanjima uspeti da razviju bolje tretmane za suzbijanje ove bakterije.

Razultati istraživanja objavljeni su u časopisu “mBio”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: