"Za lekare je važno stručno usavršavanje"

Složena operacija - autotransplantacija bubrega koja je protekle nedelje prvi put urađena u Kliničkom centru u Nišu pokazala je ne samo da je ova ustanova opremljena za to već i da ima dovoljno spremne lekare da to izvedu.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

12:13

Default images

Dr Zoran Radovanović, direktor niškog kliničkog centra rekao je za Tanjug da je reč o ljudima koji imaju veliko iskustvo i koji su prošli kroz niz edukacija van matične kuće.

"Presudno je bilo to što se neko setio da je kontinuirana medicinska edukacija neophodna. Lekari stalno moraju da se usavršavaju i da prate šta se radi u svetu. Osim toga potrebno je da se neko ko vodi pacijenta, tom pacijentu i posveti. U ovom slučaju je to bio docent Jablan Stanković koji je našao način da sačuva bubreg svom pacijentu", rekao je Radovanović.

I dr Stanković je saglasan sa dr Radovanovićem da je dobro edukovan tim za transplantacije najbitniji. On je rekao da konkretno ova operacija ne zahteva mnogo ulaganja u uslove i da je moguće da se izvede i u Niškom kliničkom centru, ali i u drugim centrima tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

"Sve što je potrebno je tečnost za hlađenje bubrega i dobar tim lekara", rekao je dr Stanković.

On je naglasio da je za autotransplantaciju najbitnije da lekar prati pacijenta i uoči mogućnost da se ovom metodom prevaziđe oštećenje mokraćnog kanala i izmeštanjem bubrega sačuva njegova funkcionalnost. " Za to je bitna i rana dijagnostika ovog poremećaja", dodao je Stanković.

Protekle nedelje u Kliničkom centru u Nišu prvi put je obavljena autotransplantacija bubrega. Reč je o retkoj operaciji koja daje mogućnost očuvanja funkcije ovog organa kod oboljenja koja bi neminovno izazavala njegovo propadanje.

Ova operacija u Srbiji je izvedena samo tri puta, a u Nišu je to izveo tim urologa i vaskularnih hirurga sa niških klinika.

Foto: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: