Zdravlje

Sreda, 06.08.2014.

15:49

Preživeli rak, ali i dalje puše

Gotovo svaka deseta osoba koja je preživela borbu sa rakom i dalje puši, pokazala je nova studija.

Izvor: usatoday.com

Default images

Foto: MilitaryHealth / Flickr.com

Najviše pušača ima među onima čiji su kanceri bili povezani s pušenjem, poput raka pluća i mokraćne bešike.

Naučnici su ispitali više od 3.000 osoba koje su preživele rak devet godina posle uspostavljanja dijagnoze, a rezultati su objavljeni u žurnalu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Studija ukazuje na to "koliko je teško ostaviti pušenje", čak i u slučajevima u kojima je život u opasnosti, kaže vođa studije Li Vestamas, istraživač Američkog društva za borbu protiv raka.

Istraživači pretpostavljaju da je većina pomenutih pacijenata pušila i pre pojave kancera. Procenjuje se da je jedna trećina pušača koja je dobila dijagnozu raka prestala sa štetnom navikom, dok je dve trećine nastavilo da konzumira duvan.

Najčešće je reč o osobama koje puše više od 15 cigareta na dan. Pušenje je bilo učestalije kod žena, nego kod muškaraca i povezuje se sa slabim obrazovanjem i niskim prihodima.

Pušenje povećava rizik od vraćanja bolesti, ali takođe čini terapije za lečenje kancera manje efikasnim.

Lekovi, savetovanje i drugi pristupi mogu pomoći osobama s rakom ili istorijom kancera da prestanu da puše, ali ljudi ne znaju kako da dođu do takvog "leka".

U studiji, 47 odsto ispitanika reklo je da planira da ostavi cigarete, 43 odsto nije bilo sigurno, a 10 odsto nije želelo da se odrekne te navike.

"Deluje kao da mnogi žele da ostave cigarete, ali ih nivo zavisnosti i nedostatak znanja o dostupnim tretmanima čine nesigurnim", kaže Vestmas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

20 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: