Svet 0

17.05.2024.

16:52

Ukrajina: Zaustavili smo Ruse, u toku su žestoke borbe u gradu

Pokušaji Rusije da uspostave uporište u gradu Vovčansku, koji je jedan od najvećih gradova u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov sa predratnim stanovništvom od 17.000, " su sprečeni", rekao je generalštab Ukrajine u podnevnom izveštaju.

Izvor: telegraphindia.com

Ukrajina: Zaustavili smo Ruse, u toku su žestoke borbe u gradu
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske jedinice su "zaključane" u uličnim borbama sa snagama Kremlja u ključnom gradu na severoistoku Ukrajine i zaustavile su rusko napredovanje, saopštili su danas vojni zvaničnici u Kijevu, iako je visoki zvaničnik Moskve rekao da ofanziva na liniji fronta ima dovoljno resursa da se nastavi.

Ovo ukrajinsko saopštenje nije moguće nezavisno proveriti.

Vovčansk, koji se nalazi na samo 5 km od ruske granice, bio je žarište borbi poslednjih dana.

Rusija je pokrenula ofanzivu u oblasti Harkova krajem prošle nedelje, značajno pojačavajući pritisak na ukrajinske snage koje su brojčano nadjačalne i nedovoljno naoružane i koje čekaju odložene isporuke ključnog oružja i municije od zapadnih partnera.

Rusija takođe testira odbranu na drugim tačkama duž linije fronta od oko 1.000 km koja se vijuga od severa ka jugu kroz istočnu Ukrajinu.

Ta linija se jedva promenila u poslednjih 18 meseci u onome što je postalo rat do iscrpljenja.

Nedavni ruski napadi dogodili su se u istočnoj Donjeckoj oblasti, kao i u Černigovskoj i Sumskoj oblasti na severu i u južnom regionu Zaporožja.

Očigledni cilj je da se iscrpe ukrajinski resursi i iskoriste njihove slabosti.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: