Rak debelog creva sve učestaliji

Broj obolelih od karcinoma debelog creva ubrzano se povećava i po obolevanju i smrtnosti na drugom je mestu, odmah iza tumora pluća kod muškaraca i tumora dojke kod žena, istaknuto je na manifestaciji "Kanceloroška nedelja", koja je održana u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

16:31

Default images

Manifestaciji je, kako su saopštili organizatori, prisustvovao direktor Klinike za onkologiju Kliničko-bolničkog centra Zagreb, prof. dr Stjepko Pleština, koji je upozorio da se broj obolelih od karcinoma i u Srbiji i Hrvatskoj povećava.

"Malo se radilo na prevenciji, ali pre svega na edukaciji stanovništva. U Hrvatskoj je, na primer, započet program ranog otkrivanja raka debelog creva i samo se 20 odsto pozvanog stanovništva odazvalo pregledu, iako je u ranoj fazi hirurškom intervencijom i drugim terapijama karcinom debelog creva moguće izlečiti i pacijentima omogućiti dug i normalan život", naglasio je Pleština.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da su šanse za izlečenje daleko manje ukoliko se karcinom otkrije u metastatskoj fazi bolesti.

Pleština je objasnio da je rano otkrivanje raka debelog creva od izuzetnog značaja i da je pacijentima u Hrvatskoj i Srbiji dostupna najsavremenija terapija za lečenje ove bolesti, kao i lekari koji po znanju i iskustvu ne zaostaju za kolegama iz najrazvijenijih zemalja.

Foto: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: