Dosada na poslu izaziva depresiju

Iako se stalno govori o preopterećenosti na poslu, dosada takođe može biti veliki problem, jer izaziva frustraciju i depresiju, a istraživanja su pokazala da jedan od četiri radnika kaže da mu je stalno dosadno na radnom mestu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

11:34

Default images

Dosada na radnom mestu, prema istraživanjima, izaziva gubitak koncentracije, ubija efektivnost rada, a mnogi je smatraju pravom bolešću, koja nije ništa manje opasna od fenomena preopterećenosti, preneo je "Glas Slavonije".

Postoje radnici koji tokom celog radnog dana simuliraju rad, ostaju duže na poslu, a zapravo ne rade ništa, jer su uvideli da je forma u mnogim kompanijama važnija od suštine.

Najalarmantnije je to što se u određenom broju kompanija više ceni broj sati provedenih na poslu nego ono što se zaista uradilo.

Autor knjige "Oni su zaista učmali" (They Are Seriously Underchallenged) Peter Werder naveo je da je otkrio da 15 odsto zaposlenih u samo jednoj kompaniji pati od dosade, što ih čak više izmori nego da su radili ceo dan i doprinosili efikasnom poslovanju.

Dosada se najčešće događa zato što zaposleni nema šta da radi, ili je prerastao posao koji obavlja. Istraživač Sindi Man veruje da je sve manje ljudi spremno da se bori sa dosadom, budući da očekuju da će svaki aspekt njihovog života biti ispunjen.

Takav stav nije bio čest kod starijih generacija, koje su imale daleko praktičniji pristup životu, navela je ona. Manova je identifikovala pet načina kako zaposleni koji se dosađuju mogu naštetiti svojoj firmi - zlostavljanje drugih zaposlenih, namerno neodrađivanje zadataka, sabotaža projekata, krađe i povlačenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: