Vitamin D leči depresiju?

Da li sunce može da izleči depresiju? Ako je verovati novom istraživanju, odgovor je potvrdan, a razlog za to je vitamin D naš organizam stvara nakon izlaganja sunčevim zracima.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2012.

12:42

Default images

Više ranijih istraživanja pokazalo je da vitamin D može da smanji depresivnost kod pacijenata.

„Prvo, primetila sam da su mnogi moji pacijenti koji su patili od depresije imali manjak vitamina D u telu“, kaže Suvar Patak, vođa istraživanja sa Univerziteta u Teksasu".

„Kada sam im propisala suplemente, ispostavilo se da im se raspoloženje značajno popravio“.

Zatim je dr Patak zamolila učesnike da popune upitnike o simptomima depresije i uzimaju vitamin D2 jednom sedmično tokom osam nedelja. Kada su pacijenti ponovo podvrgnuti ispitivanju posle 12 nedelja, simptomi kod većine njih više nisu bili tako ozbiljni.

Kako se vitamin D bori protiv depresije?

„Taj vitamin je važan za određene delove mozga zadužene za ponašanje i osećanja – poput amigdale i hipokampusa, pa kada je njegov nivo u organizmu nizak, ne može da funkcioniše kako bi trebalo“, kaže ona.

„Vitamin D zadužen je za otpuštanje određenih neurotransmitera poput dopamina, serotonina i epinefrina – istih onih na koje treba da deluju i antidepresivi“.

U planu je da se uskoro sprovede studija većeg obima, ali za sada se ne može pouzdano tvrditi da vitamin D leči depresiju, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: