Borba protiv preveremenog rođenja

Prema najnovijoj velikoj međunarodnoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Lanset", komplikacije povezane sa rođenjem dece pre 39. nedelje najeći su pojedinačni uzrok smrti na svetu...

Izvor: Izvor: Kerol Pirson, Glas Amerike

Nedelja, 23.11.2014.

10:13

Default images

Više od 200 zemalja obeležilo je 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih. Prevremeno rođenje je najveći uzrok smrti dece širom sveta, sudeći prema novoj studiji u medicinskom časopisu Lanset. Neki od efekata prevremenog rođenja su doživotni, prenosi Glas Amerike.

Bebe se bore sa posledicama preranog dolaska na svet. Oko million njih umre svake godine, većinom u zemljama u razvoju, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu za medicinu “Lanset”.

“Komplikacije zbog prevremenog rođenja su pojedinačno najveći uzrok smrti na svetu”, kaže dr Robert Blek, sa Univerziteta Džons Hopkins, koji je koordinisao ovu međunarodnu studiju.

U idealnim okolnostima, bebe su u materici 39 nedelja. One koje se rode pre 37. nedelje, mogu da imaju zaostatak u govoru i fizičkoj koordinaciji, imaju probleme sa vidom i da pate od infekcija.

“Mozak se još razvija, respiratorni trakt se još razvija, što čini bebe podložnijim komplikacijama, čak i dugoročno”, kaže dr Dajen Ešton, iz organizacije “Marš za bebe”, koja na međunarodnom nivou radi na smanjenju broja prevremenih rođenja.

Ne postoji samo jedan razlog za prevremeno rođenje. U zemljama u razvoju, deo problema predstavlja loša ishrana za trudnice u kojoj nedostaju kalcijum, minerali i kalorije.

U Sjedinjenim Američkim Državama, preveliki je broj nepotrebnih carskih rezova. Ali drugi razlozi kreću se od oštećenja grlića materice ljudskim papiloma virusom, do duvanskog dima, a tu su i brojni nepoznati faktori.

Na sreću, istraživači su pronašli načine da pomognu da prevremeno rođene bebe prežive.

“Postoje brojne intervencije koje bi mogle da se preduzmu, čak i u siromašnim zemljama, koje trenutno imaju visok procenat smrtnosti”, kaže dr Blek.

Intervencije kao što je kontakt kože na kožu, što pomaže da bebe ostanu tople, kao i podsticanje dojenja. Cilj je da se pronađu dodatni načini za sprečavanje smrti dece mlađe od pet godina i smanjenje stope smrtnosti porodilja, kako bi deca mogla da rastu zdravo i budu bolje pripremljena da vode produktivan život.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: