Dodirima do zdravlja

Terapeut pokretom šalje neurološke impulse u centralni nervni sistem i tako opušta mišiće i smanjuje bol.

Izvor: Novosti.rs/Marina Jungiæ Miloševiæ

Nedelja, 28.09.2014.

08:35

Default images

Jedinstvena Bouen tehnika ima sve više pobornika u svetu medicine. Kao granu komplementarne medicine razvio je Australijanac Tom Bouen i upotpunjuje konvencionalni način lečenja. Prvi terapeuti pojavili su se u Evropi, SAD i Kanadi 80-ih godina prošlog veka, a diploma posle jednogodišnje obuke, validna je svuda u svetu.

Ova holistička terapija je prirodna, neinvazivna, bez kontraindikacija, odgovara svim uzrastima, a kod beba, male dece i životinja brzo daje rezultate, dok je placebo efekat potpuno isključen, tvrdi Marija Jokić, terapeut.

"Sa ovom metodom sam se upoznala kada su lekari pre 13 godina sumnjali da bolujem od multiple skleroze, a dijagnoze su bile različite. Povremeno mi se vrtelo u glavi, stepenice su mi predstavljale problem. Osećala sam malaksalost, lelujala u hodu. Stanje se nije popravljalo iako sam se kljukala lekovima. Probala sam Bouen terapiju, a kada sam ozdravila, odlučila sam da pomažem drugima. I roditelji su mi lekari, pa sam na neki način krenula njihovim stopama iako sam studirala farmaciju" ,ističe sagovornica za Novosti.

U Srbiji ima oko 40 terapeuta Bouen tehnike, među njima i lekara. U pitanju je manuelna tehnika, koja aktivira mehanizme u telu i dovodi do ravnoteže na fizičkom, emocionalnom i mentalnom nivou. Pokretom se šalju neurološki impulsi, odnosno "poruke" ka centralnom nervnom sistemu, što dovodi do opuštanja mišića i smanjenja bola.

"Naše telo balansira zahvaljujući stalnom protoku informacija od periferije tela do centralnog nervnog sistema i nazad. Čim uoči neki disbalans, organizam ga koriguje, poput zarastanja površinskih rana. Ponekad, zbog stresa ili raznih spoljnih uticaja, mozak ne može da prepozna kom delu tela je potrebna njegova intervencija. Zbog prekida u komunikaciji, dolazi do poremećaja funkcije tela, čije posledice mogu da budu bol, smanjena funkcija određenog dela tela, različite bolesti, problemi sa spavanjem, osećaj nezadovoljstva, umora", naglašava Marija Jokić.

A, kako izgleda tretman? Pacijent prvo leži na stomaku, a posle 20-ak minuta okreće se na leđa. Terapeut po redosledu izvodi nežne, a istovremeno moćne pokrete koji podstiču određene tačke na telu. Traje od 30 do 45 minuta, a radi se preko lagane odeće.

"Pokrete izvodim preko mekih tkiva, tu nema istezanja i gnječenja mišića, kao kod masaže, a ni manipulacije na zglobovima ili kostima kao kod hiropraktike. U telu se aktiviraju različiti mehanizmi koji opuštaju telo, poboljšavaju protok krvi i limfe, ubrzavaju procesa regeneracije. Kod akutnih problema, već u toku tretmana popušta napetost i bol", naglašava naša sagovornica i zaključuje da se ništa u životu ne dešava slučajno. Tako je i nastava Bouen tehnike organizovana u istom motelu, u kojem je pre više od 44 godine njen otac, dr Žarko Đurović, bio na rehabilitaciji, kao jedan od požrtvovanih lekara koji se zarazio opasnim virusom variole vere.

Ono što Bouen tehniku razlikuje od drugih su pauze, koje su i kljjuč uspeha terapije. Serije pokreta prekida dvominutni predah, terapeut tada izlazi iz prostorije i ostavlja pacijenta da se opusti. Tako telo ima dovoljno vremena da se prilagodi manuelnoj tehnici, odnosno da napravi fina podešavanja koja će potom smanjiti napetost ili bol.

"Mnogi u pauzama počnu da zevaju, neki čak i zadremaju, ali ima i onih koji u određenim delovima tela osećaju trnjenje i strujanje. Dejstvo tretmana traje nekoliko dana, a naredni se radi posle sedam do 10 dana", ističe Marija Jokić.

Ispravlja i čukljeve

Za šest do osam nedelja ili meseci, u zavisnosti od problema, mogu da se isprave i čukljevi, ali i podmladi i zategne lice. U svakom slučaju, značajno se poboljšava zdravstveno stanje.

Bouen tehnika pomaže kod: mišićno skeletnih problema, astme, sinuzitisa, opstipacije, dijareje, grčeva, gastritisa, tegoba sa jetrom, žučnom kesom, bubrezima, kardiovaskularnim sistemom, štitnom žlezdom, kod dijabetesa, hormonskog disbalansa, steriliteta, neredovnih menstruacija, cista i fibroma na jajnicima i dojkama, neuroloških stanja. Poremećaja imunog sistema, hroničnog umora, stresa, depresije, vrtoglavica, noćnog mokrenja, hiperaktivnost kod dece.

Foto: Image courtesy of Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: