Građani masovno kupuju maske, ali prava zaštita od koronavirusa izgleda drugačije

Na ulicama glavnog grada sve više se mogu videti sugrađani sa maskama na licu. Zbog velike potražnje, u većini apoteka hirurških maski uopšte i nema, ali one nisu adekvatna zaštita protiv virusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

15:15

Građani masovno kupuju maske, ali prava zaštita od koronavirusa izgleda drugačije
Foto: depositphoto/zephyr18

Tek nekoliko filijala "Apoteke Beograd" dobilo je oko 1.000 hirurških maski, a većina privatnih očekuje novu isporuku početkom sledeće nedelje. Građani su masovno počeli da kupuju ove maske u nadi da će da se zaštite, a između ostalog i zato što su najeftinije. Njihova cena je između 7 i 20 dinara.

Iz razgovora sa epidemiologom dr Branislavom Tiodorovićem saznali smo da hirurške maske nisu adekvatna zaštita, kao ni nano maske koje služe kao zaštita od aero-zagađenja. Njihova cena je 375 dinara, ali njih odnedavno nema u prodaji.

"Tvrde maske sa oznakom FFP1 i FFP2 sa respiratornim profilom su jedina zaštita kroz koju ne može da prođe ni jedan virus. Hirurške maske su samo delimična zaštita i to pod uslovom da niste preblizu osobi oboleloj od koronavirusa", ističe dr Tiodorović.

Ipak, takvih maski nema u ponudi u domaćim apotekama, a kako saznajemo u "Apoteci Beograd" prodato je više od 70.000 hirurških maski do pre tri dana.

Ko treba da nosi zaštitnu masku

Epidemiolozi savetuju da ih nose hronični bolesnici i stariji od 65 godina čiji je imuni sistem oslabljen. Ostalima nije neophodno ako se pridržavaju ostalih predloženih mera zaštite, poput pranja ruku, temeljnog pranja i pripreme hrane, izbegavaju gužve, ne odlaze u inostranstvo...

Ministarstvo zdravlja Srbije na svom sajtu preporučuje nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl), tako da maske nisu svima neophodne.
Foto: depositphoto/romablack
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da neke maske koje se kupuju u apotekama sadrže i upozorenje da "nošenje hirurške maske pruža ograničenu zaštitu od zaraze i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama".

Zdravstveni stručnjaci nošenje maski preporučuju bolničkom osoblju jer je ono u dodiru s obolelima i zbog toga je izloženo većem riziku. Zato maske prvenstveno treba da budu namenjene lekarima i medicinskim sestrama, kaže lekar Klemens ventner s klinike u Minenu.

"Jasne su indikacije da je dugotrajno nošenje maske besmisleno", rekao je Ventner.

Nema maski protiv virusa na tržištu

U Centru za informacije o lekovima rekli su za B92.net da na tržištu, odnosno u ponudi ima samo hirurških maski i da ne znaju za maske koje štite od virusa. Sa istom informacijom obratili smo se i Ministarstvu zdravlja RS kako bi nam odgovorili zašto u apotekama nema adekvatnih maski i zašto ne donesu uredbu kojom bi to zahtevali, ali nismo dobili odgovor.

S.Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: