Procurio softver koji bi mogao da ugrozi sve korisnike Windowsa

Iz američke tajne službe NSA (Nacionalna bezbednosna agencija) procurio je paket programa koji mogu da naškode svim računarima s Windows operativnim sistemom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

08:25

Procurio softver koji bi mogao da ugrozi sve korisnike Windowsa
Foto: Thinkstock

Programe je u petak objavila hakerska grupa Shadow Brokers, a mogu da ugroze svetski bankarski sistem.

"Ovo je verovatno najopasniji softver koji sam video u poslednjih nekoliko godina", rekao je Metju Hiki, osnivač bezbednosne kompanije Hacker House.

"Curenje ovako snažnog alata, sposobnog za napade na državnom nivou, omogućava praktično svakome ko ga skine da se usmeri na željene servere i počne kompjuterski napad", rekao je Hiki.

On je dodao da je imao priliku da testira te programe u britanskim laboratorijima i da "vrše upravo ono čemu su namenjeni".

Shadow Brokers su prošle godine objavljivali hakerske alate kojima se služila NSA. Hiki je rekao da su sada individualni korisnici Windowsa ipak nešto manje u opasnosti od onih poslovnih.

Portparol Microsofta izjavio je za CNN da je kompanija primila izveštaje o curenju zloćudnog softvera i da će "preduzeti potrebne mere da zaštite svoje klijente", kao i da ih niko iz vlade nije kontaktirao u vezi sa curenjem softvera iz NSA.

Hakerski alati koji su objavljeni mogu da ugroze bezbednosni finansijski sistem SWIFT, a sadrže napomene o lozinkama, konfiguracijskim postavkama i mrežama.

Vlada SAD-a dugo je mogla da pristupi SWIFT podacima, kao deo borbe protiv terorizma, ali kako se pokazalo, NSA i dalje takve operacije sprovodi u širem opsegu nego što joj to službene vlasti omogućavaju, rekao je Nickolas Viver, istraživač s Međunarodnog instituta kompjuterskih nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: