Kompjuterske šifre odlaze u penziju?

Umesto klasičnih šifri putem kojih pristupamo određenim podacima na računaru, američka vojska je razvila sistem zaštite podataka koji ima veze sa psihologijom i koji bi uskoro mogao da uđe u svakodnevnu upotrebu, navodi Skaj Njuz.

Tehnopolis

Izvor: The Independent

Subota, 31.01.2015.

19:07

Default images

Američka vojska razvija novu tehnologiju koja bi mogla preporznati korisnika po ritmu i brzini kojom piše na tastaturi, po njegovim greškama ili čak po načinu po kom pomera miš.

Ti vojni sistemi se već sada oslanjaju na fizičke karakteristike kao što su prepoznavanje dlanova, lica ili DNK korisnika. Kada te biometrijske metode budu zamenile postojeće šifre, vrlo je moguće da ćemo kompjuteru pristupati uz takozvani “kognitivni otisak”.

Šta je to zapravo?

“Kao što otisak ostaje na svemu što dodirnemo prstom, tako u interakciji sa tehnologijom konstantno ostavljamo tragove u obrascu po kom naš mozak obrađuje informacije i to se naziva kognitivnim otiskom” objašnjenjo je u dokumentu koji je dostavljen novinarima Skaj Njuza.

Druge opcije su slične onima na osnovu kojih se ustanovljava plagiranje eseja na univerzitetima. Taj sistem se naziva stilometrika i u pitanju je softver koji analizira kako je neki tekst napisan i upoređuje ga sa drugim tekstom.

Iako ove napredne tehnološke novotarije sada koristi uglavnom američka vojska, pitanje je dana kada će one ući u svakodnevnu, civilnu upotrebu.

foto: flickr.com/marc falardeau

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: